Тренировки 2023 – коя е най-популярната?

Забелязвали ли сте как бебетата и четириногите ни космати приятели инстинктивно пълзят, катерят се и скачат? Те не се нуждаят от треньор, рутина или видео в YouTube, за да им кажат как да се движат – те просто го правят. Оказва се, че можем да научим едно-две неща от начина, по който бебетата раздвижват мускулите си, като фитнес треньорите започват да си водят бележки.

Според доклада за предположения на Pinterest за 2023 година, първичното движение – или движението на телата ни по начина, по който са изградени – е фитнес тенденцията на годината. Известен още като първичен фитнес, подходът за връщане към основите за забързване на пулса се фокусира върху моделите на движение, които човечеството прави в продължение на стотици хиляди години.

Крайната цел? Да се чувствате по най-добрия начин и да подобрите силата, сърдечносъдовото здраве и издръжливостта по начин, по който е най-добре предназначен за тялото ви. Тъй като работата на стол става все по-популярна и диетичните съвети валят отляво и отдясно, съвсем нормално е да се обърнем към инстинктите си, за да разберем какво е най-доброто за нас.

Какво е първично движение?

Забравете фантастичните тренировки със сложни упражнения, които никога не бихте правили ежедневно. Първичното движение насърчава да се отдалечим от заседналия начин на живот, с който сме свикнали, като практикуваме основни движения по начина, по който нашите предци са го правили, за да подобрят физическата си функция.

Първичните движения са основата за всяко движение, което се случва в тялото и са от съществено значение за изграждането и поддържането на силно, издръжливо и безболезнено тяло. Това е начинът, по който се огъваме, въртим, бутаме, дърпаме и ходим. Движения, които практикуваме ежедневно и подсъзнателно.

С други думи, този метод на тренировка не е нова концепция, а начинът, по който сме създадени да се движим. Човешкото тяло е устроено да се движи по основни модели. Родени сме да правим тези движение естествено. Виждаме, че децата ги правят с лекота, но с напредването на възрастта стават все по-трудни за изпълнение. Тези модели на движение могат да станат ограничаващи по определени начини с течение на времето и ако не се извършват правилно, сте изложени на по-висок риск от нараняване.

Какви са ползите?

Не позволявайте на лекотата на първичното движение да ви заблуди – то е насочено към цялото тяло, като същевременно му помага да работи по-плавно. Тренировката директно се превръща в дейност извън фитнес залата, предоставяйки ви възможност за по-добро и по-лесно извършване на ежедневни действия, за които не се замисляте – сядане, ходене нагоре и надолу по стълби, вдигане на предмети или отваряне на врата.

Кога горим повече мазнини – сутрин или вечер?

Стегнато тяло на 50: Тренировките на Дженифър Гарнър

Кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер?

Първичните движения са особено добри за подобряване на мобилността, силата, координацията и моделите на движение. Те са в състояние да правят всички тези неща едновременно, създавайки дълбока връзка между ума и тялото.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)