България

Трима от обвиняемите за схемата с „Глобал Маркетс“ окончателно остават в ареста

Апелативният специализиран наказателен съд окончателно потвърди във вторник постоянния арест на Йордан Моллов и Кирил Джабаров, обвинени като лидери на престъпна група за финансови измами, действала от 2017 г. досега. Заедно с тях задържана остава служителката им Мая Господинова. Други трима обвинени по делото остават под домашен арест.

Моллов и Джабаров са известни като собственици на фирмата „Глобал Маркетс“, чийто лиценз беше отнет преди години от Комисията за финансов надзор (КФН). Компанията нашумя с агресивно търсене на потенциални клиенти по телефона и предлагане на примамливи оферти за инвестиции и бързи борсови печалби.

Двамата са обвинени като лидери на престъпна група, която е привличала клиенти на посреднически услуги при търговия с ценни книжа. Според спецпрокуратурата голяма част от средствата обаче са отклонявани към свързани фирми с подставени лица, които не са имали лиценз за извършване на подобна дейност.

Прокуратурата обяви кои са шестимата, задържани в акцията, която разтресе страната

Броят на компаниите, чрез които е била реализирана предполагаемата схема, е около 50, като разследващите все още не са изчислили сумата на твърдяните общи щети на пострадалите. Засега споменават само, че има единични случаи на „ужилени“ с по около 1 милион лева.

Шестимата обвиняеми по делото бяха задържани по време на акция на 26 март. Месец по-рано бизнесът им стана обект на разследване на „Господари на ефира“. Авторката му Виктория Симеонова подаде сигнал в ГДБОП, след като беше подложена на тормоз по телефона и в интернет.

“Знак, че сме на прав път”. Журналистка от “Господарите” е тормозена заради свое разследване

През последните години предаването излъчи серия репортажи по темата. Сред тях беше и интервю от 2018 г. с тогавашния заместник районен прокурор на София Невена Зартова, която днес вече е ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП). Тогава тя заяви, че по отношение на „Глобал Маркетс“ в СРП се водят общо пет досъдебни производства за измама, първото от които е образувано още през 2014 г.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

Ваня Русева

Recent Posts

Четирима волейболисти отказали да играят за националния

Решено е те да не бъдат викани в следващите 5 години...

17 минути ago

„Албена“ открива летния сезон, чака 3000 туристи

Осем хотела отварят за празниците...

28 минути ago

Марадона може и да е издъхнал заради токсично вещество

Идолът на Неапол дълго време се лекува от зависимости...

29 минути ago

Променят движението в столицата заради 6 май

Тази година военен парад няма да има...

37 минути ago

Добромир Иванов от СК Недьо Ранчев спечели бронзов медал на първенството по джудо

  Състезателят Добромир Иванов от СК Недьо Ранчев Стара Загора се представи силно при участието…

41 минути ago
image0 (9K)