Три българки са отличени с награди за принос в науката

Д-р Изабела Генова, д-р Кирилка Младенова и д-р Наталия Берберова-Бухова са  носителките на националната стипендия „За жените в науката“ за България за 2017 година.
Те са избрани от жури с председател доц. Елиза Стефанова – зам.-ректор на СУ.
Отличията – по 5000 евро, са за проекти с глобално значение и се връчват по програмата „За жените в науката“ на L’Oreal и ЮНЕСКО.

Церемонията беше днес, в Световния ден на науката за мир и развитие, в СУ „Св. Кл. Охридски“ – партньор по проекта.

[ad id=“255238″]

Д-р Изабела Генова, асистент в Института по химия на БАН, печели с проект за откриване на нови екологосъобразни алтернативни източници на енергия.

Д-р Кирилка Младенова, асистент в Биологическия факултет на СУ, изследва белтъка човешки бестрофин 1, а мутации в гена, който кодира този белтък, водят до намаляване на зрението и слепота.

Проектът на д-р Наталия Берберова-Бухова, главен асистент в Института по оптически материали и технологии на БАН, е с фокус върху изобретяването на нова среда за запаметяване на информация, която ще е с много по-голям капацитет.

„Днес е великолепен празник, защото даваме оценка на невероятни млади жени, които се занимават с наука, а сега в България това е изключително трудно“, каза на церемонията вицепрезидентът Илияна Йотова, почетен гост на събитието.

[ad id=“225664″]

Тя пожела на отличените млади учени да продължат, както досега, с постоянство, кураж, амбиция и хъс да защитават правото си да правят наука.
Програмата „За жените в науката“ се осъществява за седми път в България. Откакто е създадена преди 20 години, по нея са отличени над 2500 млади учени, между които 15 българки, отбеляза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L’Oreal – България.

Източник: dir.bg

 


image0 (9K)