Стара Загора

Три дами са номинирани за почетен гражданин на Стара Загора тази година

До края на установения срок – 1 юли, бяха получени три номинации за удостояване със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2019 година.

В края на май в Общинския съвет е входирано предложение за Мария Нейкова. В мотивите си инициаторите са изложили факти от професионалния ѝ път, който включва позицията областен управител (2001 – 2009 г), преподавателски, научни и обществена дейности, партньорство при граждански инициативи и други. Към момента Нейкова е декан на Центъра по юридически науки на Бургаския свободен университет.
Втората номинация за носител на званието е Снежана Дескова. Предложението за бившата примабалерина на Старозагорската опера и 44 години художествен ръководител и балетен педагог на Школата за класически танци при НЧ „Родина 1860“ е направено от Инициативна група. В мотивите е отбелязана 80-годишнината на Дескова, както и изключителното ѝ присъствие в културния живот на Стара Загора.
Третото предложение подадено до Общинския съвет е за Мария Жекова. Инициативен комитет е отбелязал безпрецедентния жест, който Жекова направи при дарението на сграда в центъра на града. По нейно желание там предстои да отвори врати Културен център за талантливи деца, който да развива потенциала на малките старозагорци, носещ името на покойния ѝ брат проф. Петър Жеков – общественик, композитор, писател, учен-генетик и носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.
Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общинския съвет , по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври. Предложенията, заедно с приложените писма за подкрепа, са достъпни в сайта на Община Стара Загора, раздел Обявления на Общински съвет – https://www.starazagora.bg/bg/obyavleniya-na-obshtinski-savet/predlozheniya-za-udostoyavane-s-otlichieto-pocheten-grazhdanin-na-obshtina-stara-zagora-za-2019-godina

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Четирима волейболисти отказали да играят за националния

Решено е те да не бъдат викани в следващите 5 години...

27 минути ago

„Албена“ открива летния сезон, чака 3000 туристи

Осем хотела отварят за празниците...

37 минути ago

Марадона може и да е издъхнал заради токсично вещество

Идолът на Неапол дълго време се лекува от зависимости...

38 минути ago

Променят движението в столицата заради 6 май

Тази година военен парад няма да има...

46 минути ago

Добромир Иванов от СК Недьо Ранчев спечели бронзов медал на първенството по джудо

  Състезателят Добромир Иванов от СК Недьо Ранчев Стара Загора се представи силно при участието…

50 минути ago
image0 (9K)