Три минути: Без Слави, но с Бойко и с два пъти повече „Възраждане“

Добро утро!

Ето резултатите от изборите на базата на 99,4% от протоколите, публикувани от ЦИК в 8 сутринта:

  • ГЕРБ – 25,37%
  • ПП – 20,21%
  • ДПС – 13,66%
  • „Възраждане“ – 10,17%
  • БСП – 9,32%
  • ДБ – 7,46%
  • „Български възход“ – 4,64%

„Има такъв народ“ засега остава под прага с 3,83% от гласовете.

ПП призна победата на ГЕРБ и каза, че няма да влиза в коалиция нито с тях, нито с ДПС.

Мустафа Карадайъ не изключи коалиция с ГЕРБ и ДБ. Останалите партии ще говорят в понеделник.

„Възраждане“ удвои резултата си в сравнение с предишните избори. През ноември 2021 г. партията имаше 127 568 избиратели (4,85%), а в неделя получи 252 466 гласа (10,17%)

Журналистът Сашо Диков и влогърът Стефан Попов-Чефо намират, че за сегашния резултат отговорност носят и двете сили, на които те симпатизират – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Цялото изборно студио с Генка Шикерова можете да гледате тук.

Обобщението на изборния ден с най-важните акценти от него е на Елица Симеонова.

Румен Радев. Нинова. Русия

Президентът Румен Радев не подписа декларацията на лидери на Източна и Централна Европа в подкрепа на териториалната цялост на Украйна. Седмица по-рано Радев беше говорил нетипично остро за намерението на Русия да анексира части от Украйна.

Корнелия Нинова се противопостави на Партията на европейските социалисти (ПЕС). БСП няма да подкрепи резолюция на ПЕС, защото две от трите й точки са срещу Русия, а третата е в подкрепа на т. нар. Истанбулска конвенция, която защитава от домашно насилие.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

„Свобода от руския газ“

В събота заработи интерконекторът с Гърция, по който вече тече азерски газ. Това стана 13 години след като за пръв път се появи идеята за него. Строежът беше спиран от ГЕРБ и ускорен от кабинета „Петков“. „Този проект означава свобода от руския газ“, каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Там, където днес се намира интерконекторът с Гърция, някога са били струпани български военни части, които да дадат отпор на НАТО. Диана Иванова разказва как живее днес гръцкият Александруполис и как се бори с кризата.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашите на [email protected]

Войната

Русия незаконно присвои украинска територия и каза, че е готова за преговори, в които този акт да не се обсъжда. Анексията на 4 украински области беше подписана в петък в Москва. Тя никога няма да получи международно признание, съобщиха лидерите на НАТО и ЕС.

Украйна си върна контрола над стратегическия град Лиман в Донецка област. През него минава железопътна линия за руски оръжейни доставки.

Мобилизацията в Русия продължава, Москва одобри финансови стимули за участниците.

Три факта показват, че войната в Украйна върви на автопилот, Путин няма пълен контрол върху нея.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И три препоръки

Николай Неделчев за втори път получи наградата на Програма „Достъп до информация“ за своята настойчивост за по-голяма прозрачност в съдебната власт. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Половината от българските пенсионери не гласуват. Някои от тях обясняват на Дамян Воденичаров защо.

Как се гласува там, където кметът е и шефът? Генка Шикерова говори с хората от община Вълчи дол, област Варна.

… плюс моят личен фаворит

Въпреки кризите и пропагандата повечето българи подкрепят НАТО, ЕС и демокрацията, сочи проучване на Институт „Отворено общество“ и Центъра за либерални стратегии.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)