Три минути: Войната се води до две АЕЦ. И един въпрос: може ли България сама да си пази небето

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Радев иска българска охрана на небето
  • Военни действия около две АЕЦ
  • Ще помага ли Китай на Русия

Президентът Румен Радев поиска „неотложни“ мерки, които да осигурят охрана на българското небе с местни екипажи и собствени самолети. В момента българското въздушно пространство се охранява от 4 самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II на военновъздушните сили на Испания. От 1 април охраната ще бъде подсилена и със самолети от Нидерландия.

Военните действия

Днес е 20-ият ден от войната на Русия срещу Украйна. В понеделник Русия обвини Киев в това, че е стрелял по цивилни обекти в Донецк, довеждайки до смъртта на 20 души. От Киев отрекоха.

Руската армия нанесе въздушен удар по жилищна сграда в Киев, по телевизионната кула в Ровно, по села и градове в Житомирска област и в Харков, до Одеса и Лвов.

Четвъртият кръг от преговорите между Украйна и Русия беше поставен в „техническа пауза“, съобщиха от Киев. Този път разговорът се водеше не на живо, а по видеоконферентна връзка.

Украинските АЕЦ

Военни действия засега има около две украински АЕЦ – затворената Чернобил и Запорожката. В понеделник украинските власти съобщиха, че руските сили са повредили високоволтова линия, свързваща Чернобил с електропреносната мрежа. Привечер Киев съобщи, че руските войски взривяват боеприпаси пред най-голямата АЕЦ в Европа – „Запорожие“.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Мариупол

Преди войната Мариупол се смята за най-проруския град в Украйна. От 2 март той е под постоянен обстрел, който продължава и тази сутрин. Украинските власти твърдят, че там са загинали 2187 души. В момента обстрелът продължава, градът е без ток, парно, храна и лекарства.

Една от бременните жени, заснета до бомбардирания родилен дом в Мариупол, почина заедно с нероденото си дете. По-рано руските власти твърдяха, че в болницата няма пациенти, а бременните жени са изиграни от актриси.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на [email protected]. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Китай, Сърбия, Русия

Всяка следваща позиция на Китай за войната в Украйна противоречи на предишната. Днес се предполага, че Пекин ще изпрати и военна помощ на Путин. Русия отрича да е искала такава помощ, но тя е отричала и други новини, които са се потвърждавали.Диляна Теохарова обобщава ситуацията.

Димитър Бечев сравнява войната в Украйна с войната в бивша Югославия и разказва как днес Сърбия оценява действията на Русия.

Путин казва точно това, което мисли, твърди Иван Кръстев. Ако чуем по-ранните му речи с тази нагласа, няма да се изненадаме, че е започнал война.

Бежанците

60% от украинците, които идват в България, продължават после за други страни. Полина Паунова установи, че една от причините може да е в това, че в България те не могат да продължат лечението си, например. Хотелите, които ги подслоняват, получават по 40 лв. на ден от държавата за един подслонен, но статутът на самите бежанци е този на туристи.

Тези българи, които завидяха, че държавата отпуска по 40 лв. на ден за бежанците, дали са същите, които са спасили евреите в България през Втората световна война, пита реторично Веселина Седларска.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 2433 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 12,15%. COVID-19 отне живота на още 64 души. 82,81% от тях не са били ваксинирани. Всички данни можете да следите в блога ни.

Франция отмени сертификата и маските при 92% ваксинирани.

И една препоръка

Доктор Кирил Венцковский създаде родилна зала в бомбоубежище в Киев. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)