Три минути: ГЕРБ обърна мача. Победителят в изборите може да не е ясен до последно

Добро утро,

Италия е новият европейски шампион по футбол.

Другите важни новини:

  • Изборите
  • Ваксинацията
  • Инвестициите

Победителят в изборите най-вероятно няма да е ясен и до последните преброени бюлетини. В 6.30 часа тази сутрин ГЕРБ водеше пред партията на Слави с 0,3%, след като в полунощ „Има такъв народ“ изглеждаше победител с 0,5% преднина.

В 7.30 часа преднината на ГЕРБ беше запазена при 95,2% обработени данните от протоколите.

Социолозите „познаха“. Разликата между двете партии се оказа твърде малка.

Според тези последни данни не е ясно и кой е на трето място, тъй като разликата отново е малка – БСП получава 13,63%, а „Демократична България“ – 12,55%. Следват ДПС с 10,59% и „Изправи се! Мутри, вън!“ с 5,04%.

„Българските патриоти“ и „Възраждане“ засега не влизат в парламента и получават съответно 3,21 и 2,91 на сто подкрепа.

Профилът на избирателите показва, че „Има такъв народ“ е лидер във възрастовата група на най-младите с 41,5%, а ГЕРБ и „Демократична България“ – сред хората с висше образование.

Изборния ден можете да проследите в това обобщение на данните и очакванията, както и със „Студио България“ на Свободна Европа с водещ Генка Шикерова. В него има подробна информация за гласуването в страната и чужбина, и коментари на журналистката Дарина Сарелска и рекламиста Радослав Бимбалов.

В последния ден преди изборите ЦИК разреши заснемането и излъчването при броенето в секциите.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Инвестициите. Прокуратурата

Немските електромобили eGO ще се произвеждат край Ловеч. Компанията подписа меморандум за изграждане на завода им с министъра на икономиката Кирил Петков.

Съдът е блокирал и промените в ръководството на 5 от 6-те държавни предприятия, които стопанисват горите, пише в. „Сега“.

Реформата на прокуратурата е водеща задача на трите партии, наричани „протестни“. Борис Митов описва практическите начини, по които тази реформа може да се извърши.

Брюксел и София

Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши проверява бонуси, платени в България с европейски пари в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това е първото разследване на институцията по отношение на България.

Европейската комисия ще създаде нов надзорен орган за борба с прането на пари. Той ще може да налага самостоятелно санкции срещу нарушителите на европейското законодателство.

Държавите от инициативата „Три морета“ ще инвестират в зелена енергия, транспортна инфраструктура, дигитализация и иновации. Решението беше взето по време на срещата в София.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 16 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 0,26% от извършените тестове. Няма починали.

Точно когато зад ъгъла дебне вариантът Делта, ваксинациите в България намаляха. През юни те са били с 25% по-малко отпреди, установи Николай Лавчиев.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Светът накратко

Службите в Беларус нахлуха в няколко медии и арестуваха журналисти. Членове на Пуси Райът бяха арестувани веднага след като излязоха от ареста. В Босна бяха отбелязани 26 години от геноцида в Сребреница. Европейският парламент призова държавите членки на ЕС да бойкотират Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. заради нарушенията на човешките права в Китай. Бивши колумбийски командоси са заподозрени за убийството на президента на Хаити; държавата поиска чуждестранна помощ. Талибаните контролират все по-големи територии в Афганистан, има десетки убити в сблъсъците им с армията.

И една препоръка

A to Z Jazz Festival навърши 10 години. Един от моторите му е Мила Георгиева. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)