Три минути: ЕС има план за независимост от Русия. Защо бензинът в България остава скъп

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Енергийната зависимост от Русия
  • Протестите срещу правителството
  • Как се рисува домашно насилие

Отпада ДДС върху хляба. Това е част от антикризисните мерки на правителството, представени в сряда. Сред тях е осъвременяване на пенсиите с 20 %, отстъпки за ползване на горива и по-високи данъчни облекчения за семейства с деца.

Цената на петрола

Цената на руския петрол е по-ниска в сравнение с този от други държави. България ползва основно такъв петрол, който се преработва от рафинерията в Бургас. Въпросът е защо бензинът по бензиностанциите не поевтинява. Генка Шикерова разплете тази история.

България може да оцелее и без руски петрол, се казва в анализ на Центъра за изследване на демокрацията.

Европейската комисия представи план за възможно най-бързо премахване на енергийната зависимост от Русия. Той е на стойност 300 млрд. евро. Комисията предлага соларните панели върху покривите на сградите да станат задължителни.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на [email protected].

Шансовете за адекватна прокуратура

Десетимата европейски делегирани прокурори ще могат да се обособят в самостоятелна сграда в България, както поиска шефката на институцията Лаура Кьовеши. Това стана ясно след като правителството в София одобри законопроект за това.

Висшият съдебен съвет отново намери начин да отложи дебата за отстраняването на главния прокурор. Исканията за това са две, като едното беше внесено от министърката на правосъдие преди повече от 2 месеца.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Протести срещу прозападно правителство

Транспортните работници блокираха ключови кръстовища в София. Фотогалерия на „Дневник“ показва колко са участниците и обяснява исканията им.

Протестите се замислят от съюзниците на Путин в България, включително от ГЕРБ и ВМРО, пише Евгени Дайнов в Дойче веле. Той уточнява, че протестите се водят срещу прозападно правителство, което се противопоставя на Кремъл.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Фронтът

Първият руски войник, обвинен в извършване на военно престъпление в Украйна, се призна за виновен. Това е 21-годишният сержант Вадим Шишимарин.

Около 1000 украински военни са напуснали завода „Азовстал“ в Мариупол и в момента са под руски контрол, твърди Русия.

Руската телевизия свали видеозапис, в който руски полковник съобщи, че Русия е в „геополитическа самота“, а срещу нея е целият свят.

Боевете в Източна Украйна са тежки, но все така без сериозно придвижване на руската армия. Тази карта ще ви помогне да се ориентирате във фронтовата линия.

Военни престъпления

Правозащитната организация Хюман райтс уоч е документирала десетки случаи на „очевидни военни престъпления“, извършени от руската армия в Украйна. Тук ви разказваме за някои от тях.

В Киевска област досега са открити 1288 тела на убити, съобщи местната полиция. Става дума само за цивилни. Руската армия се изтегли от Киевска област, след като не успя да превземе украинската столица.

И две препоръки

Част от историите на жени, преживели насилие, които са представени в „Квадрат 500“, са нарисувани от Нора Христова. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Лошо е да си немец през 40-те години, но не по-малко лошо е и да си руснак днес, пише руският писател Виктор Шендерович, който още преди войната с Украйна беше принуден да напусне Русия.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)