Три минути: И ДПС влиза в преговори за кабинет. Парламентът обсъжда подслушването и Гешев

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Консултациите започват
  • Депутатът милионер
  • Момчетата от МФК “Спартак”

Президентът Румен Радев провежда днес консултации с партиите в новото Народно събрание. Първи са “Има такъв народ” в 9 часа, а последни са “Изправи се.БГ! Ние идваме!” в 16 часа. Очаква се другата седмица Радев да връчи мандат за съставяне на правителство на партията на Слави Трифонов.

“Има такъв народ” започват консултации с другите партии за следващо управление. Покана е изпратена вече и на ДПС. Изолирани са само ГЕРБ.

Народното събрание създаде комисия за проучване на фактите около случая “Росенец”. Председател е Калоян Янков от “Демократична България”. Само ДПС гласуваха против.

Друга парламентарна комисия ще разследва случаите на полицейско насилие от миналото лято. Повечето депутати отхвърлиха предложението на ГЕРБ бившият вътрешен министър Младен Маринов да е част от комисията. Отново има и комисия за разследване на предишното управление, оглавявана от Мая Манолова.

Споделете мнението си с нас на [email protected]. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Гешев остана, а депутат стана милионер

Висшият съдебен съвет отказа изобщо да гласува по същество предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Мнозинството определи искането като недопустимо. Дебатите по темата продължават днес в Народното събрание.

Прокуратурата съобщи, че е разпитала санкционираните по закона “Магнитски” Делян Пеевски и Илко Желязков. Обвинения засега обаче не са повдигнати.

Американският лобист Маршал Харис казва пред “Дневник”, че следващият санкциониран по “Магнитски” трябва да е Иван Гешев.

В това време депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов стана милионер, а пък ДАНС и антикорупционната комисия КПКОНПИ започнаха да го проверяват за пране на пари. Борис Митов разследва тази история.

“Не съм убивал животно. Нито знам, че е имало убито прасе, нито имам нещо общо с това прасе”. Това коментира бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, който беше задържан за бракониерство край Симитли.

Шпиони и руски газ

Елица Симеонова тръгна по следите на българската връзка на шпионския софтуер “Пегас”, чиято масова употреба възмути много хора по целия свят. Не пропускайте тази история.

САЩ и Германия са постигнали споразумение, което ще позволи завършването на газопровода „Северен поток 2“. Вашингтон и Берлин са се разбрали за пакет от мерки, който ще цели да намали влиянието на руския енергиен проект върху бюджета и националната сигурност на Украйна.

Киев веднага поиска консултации с Европейската комисия и Германия заради „Северен поток 2″. Външният министър Дмитро Кулеба каза, че проектът “застрашава сигурността на Украйна и нарушава принципа за диверсификация на Европейския енергиен съюз“.

И две препоръки

Стотици хора събраха 140 000 кг. пластмаса, с които купуват детска неонатална линейка на стойност 160 000 лв. Български джудистки спечелиха злато и бронз на Европейското. Не пропускайте тези и още добри новини в емисията „Новини като хората“ с Теодора Бързакова.

„Още ходим като насън, особено като погледнем какви отбори останаха зад нас”. Миналата седмица момчетата от мини футболен клуб “Спартак” от Варна завършиха на осмо място в турнира, който е еквивалент на Шампионската лига по плажен футбол – Euro winners cup. Те са Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)