Три минути: Който не плаща с рубли, си има проблеми. Откъде идват лъжите за еврото и насекомите

Три минути: Който не плаща с рубли, си има проблеми. Откъде идват лъжите за еврото и насекомите

Добро утро. Най-важното днес:

  • Прокуратурата и “Газпром”
  • Самолети за Украйна
  • Тодор Господинов и горяните

Прокуратурата обвини бившия министър на енергетиката Александър Николов, негов заместник и тогавашния шеф на “Булгаргаз” за нанесени щети, защото не са платили на “Газпром” в рубли и са купили от други доставчици. Сигналът беше подаден от ГЕРБ. “Изглежда българската прокуратура се опитва да покаже, че на всеки, който играе срещу интересите на Русия, и в защита на България, ще му бъде повдигнато обвинение”, коментира бившият премиер Кирил Петков.

Главният прокурор се оказа, че е бил в отпуск по време на посещението си в САЩ. Въпреки това обаче прокуратурата активно информираше за събитията, които е посетил там. Припомнете си разликата между закуска и закуска.

Някои български политици започнаха да размахват ново плашило – смяната на лева с еврото. Намерете още няколко минути днес, за да гледате това видео – кой, как и защо плаши с еврото.

Идват петите поред избори в рамките на две години. Как се контролират даренията за партиите и какви съмнения провокират? Отговорите са от Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда.

Как да помогнете

Потвърдените жертви от земетресенията в Турция и Сирия вече са над 15 хиляди. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети едно от най-пострадалите места. В същото време в Турция расте гневът срещу т.нар. данък земетресение заради съмнения дали парите са използвани за предотвратяване на бедствия.

Партия ДПС мобилизира структурите си и започна да събира помощи за пострадалите в Турция. Почетният председател Ахмед Доган каза, че дарява 1 милион турски лири, което е малко по-малко от 100 хиляди лева.

Много граждани и организации започнаха кампании в помощ на пострадалите от земетресенията. Тук може да видите как да се свържете с тях, ако искате да помогнете.

Последвайте Свободна Европа и във Viber.

Откъде идва лъжата за щурците

Представяте ли си някой да ви задължи да изядете един щурец? Абсурдно е, нали. От това обаче се страхуват много хора, излъгани от разрастващата се кампания. Нейните следи водят към Русия. Не пропускайте това разследване на Георги Ангелов.

Великобритания обмисля какви самолети може да предостави на Украйна и ще ускори темповете, с които да изпрати на Киев обещаните танкове. Това стана ясно след посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Лондон.

По-късно той отиде в Париж, където се срещна с Макрон и Шолц, от които също поиска самолети и тежко въоръжение за Украйна.

Русия покани Роджър Уотърс от Пинк Флойд, който се включи по видео връзка в Съвета за сигурност на ООН. Той каза, че инвазията “не е непровокирана”. Посланикът на Киев го нарече “просто една тухла в стената” на руската пропаганда.

Украинските и руски сили продължават да разменят удари в източна Украйна. Руските атаки са най-силни в Донецка, Сумска, Харковска, Херсонска и Запорожка области.

Международният разследващ екип на катастрофата на полет MH17, който се разби в Донбас през 2014 г., каза, че не може да издири заподозрените, но отговорността за трагедията е на руския президент Владимир Путин.

Христо Грозев от “Белингкат” е получил отговор от Следствения комитет на Русия – няма разследване срещу него. В същото време той продължава да е в списъка на Москва на издирваните лица. Не е известно защо.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Човек на деня и още нещо

Той е бивш журналист, печелил награди за разследвания срещу корупцията. Има лична причина да разкаже в книга за движението на горяните след 1945 г., но смята това и за обществен дълг. Той е Тодор Господинов и е Човек на деня на Свободна Европа.

Тесла е обсебен от числото 3 – винаги мие ръцете си три пъти, обикаля три пъти сградата, преди да влезе в нея, живее в стаи на третия или 33-я етаж. Прочетете историята на Пламен Асенов за Никола Тесла в рубриката за великите европейци.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Може да погледнете как изглежда нашият нов седмичен бюлетин “Голямата картина” – само историите, без които не можете. Може да се абонирате тук.

Искрено ваш,

Иван Бедров

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)