Три минути: Навалица от путинисти крачи към парламента. Църквата награди Митрофанова 

Добро утро. Най-важното днес:

  • Шест дни до изборите
  • Мобилизацията и референдумите
  • Джорджа Мелони

Остават 6 дни до изборите. Проучванията дават предимство на ГЕРБ пред “Продължаваме промяната”. Така беше и преди година, но накрая местата се размениха. Кирил Петков и Асен Василев поканиха Бойко Борисов на дебат. Той отхвърли поканата. “Как си представяте да дебатирам с Вас, които поръчахте и организирахте незаконния ми арест”, отговори Борисов.

В бюлетината с участниците в изборите са изписани цели 28 партии и коалиции. На пръв поглед – голям избор. Проверка на Свободна Европа обаче показа, че повече от половината от тях говорят с езика на Кремъл.

Старозагорският митрополит награди с плакет посланичката на Русия Елеонора Митрофанова по случай 120 години от освещаването на църквата “Рождество Христово” в Шипка.

Министри се срещнаха с ръководствата на два ТЕЦ-а, които замърсяват въздуха. На снимката от срещата се вижда и Христо Ковачки, който иначе не е официално собственик на тези централи.

Препоръчайте този бюлетин и на познатите си. Изпратете им този линк, за да се абонират.

България няма да признае референдумите

Служебният премиер Гълъб Донев каза, че ще свика Съвета по сигурността към Министерския съвет заради обявената от руския президент мобилизация и референдумите за присъединяване на окупирани украински територии към Русия.

Президентът Румен Радев вече събра подобен формат. Оттам дойде позицията, че България няма да признае резултатите от допитванията и че осъжда използването на ядрена реторика и частичната мобилизация.

България осъди така наречените референдуми и пред Общото събрание на ООН. Страната беше представена от служебния министър на външните работи Николай Милков.

В това време руските атаки срещу украински градове продължават. Одеса беше атакувана от ирански дронове. Руската окупационна администрация в Херсон съобщи и за украински удари с HIMARS. Зеленски благодари на Байдън за зенитно-ракетните комплекси NASAMS, които са ефективна отбрана срещу дронове, крилати ракети, хеликоптери и самолети.

След изтеглянето на руските окупатори жителите на едно харковско село вече могат да си отдъхнат. Това обаче идва с цената на няколко месеца изолация, мъчения и непрекъснат обстрел. Прочетете каква е тяхната история.

Руснаци бягат от мобилизацията

В Русия продължават протестите срещу мобилизацията. В събота бяха арестувани почти хиляда души.

Вече е ясно, че тази мобилизация не е точно „частична“, войниците от първата вълна ще отидат на смърт, а за тези от втората може да няма оръжие. Тук описваме кои са трите особености на мобилизацията.

Продължават опитите на руснаци да напуснат страната. Финландия първа обяви, че ще ограничи влизането на руски граждани.

Съоснователят на Пинк Флойд Роджър Уотърс отменя концерти в Полша заради недоволство на поляците от негови изказвания за войната, в които той обвинява украинците.

Очакваме вашето мнение на страницата ни във Facebook или на [email protected].

Италия и Иран

Джорджа Мелони е големият победител на изборите в Италия. Нейните “Италиански братя” са първи, а заедно със съюзниците на Матео Салвини и Силвио Берлускони десният блок ще има солидно мнозинство и в долната камара, и в сената. Припомнете си коя е Мелони и как спечели изборите.

Вече повече от седмица Иран е обхванат от гняв и протести. Жени горят забрадките си и режат косите си. Диляна Теохарова разказва как се стигна дотук.

Присъединете се към общността на Свободна Европа и във Viber.

И три препоръки

През 20-те и 30-те години на миналия век българските момичета и жени съвсем отскоро са получили право на образование. Тогава се раждат и едни от първите големи женски имена на българското изобразително изкуство. Една изложба в центъра на София цяла есен ще напомня за техните творби и за общата им борба за видимост и равнопоставеност.

Той е Николай Стефанов – режисьор и оператор на документалния филм „Нямаш място в нашия град“. Той е успял да се справи толкова добре, че феновете на „Миньор“ (Перник) ще се появят по HBO. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако днес сте в София, може да посетите премиерата на книгата на бившия премиер Иван Костов “Политиката отвътре”.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)