Три минути: Новите мерки ускоряват ваксинирането. Как Делян Пеевски даде интервю

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Новите мерки
  • Интервюто на Делян Пеевски
  • Театърът за незрящи

Властите смекчиха изискването за т.нар. зелен сертификат за достъп до дейности на закрито. За преболедували COVID-19 той ще важи 12 месеца, а не 6, както досега. Ваксинираните с първа доза ще имат право на документ, с който да посещават дейности на закрито.

В първия ден от действието на новите мерки в България са поставени 28 191 дози ваксини. Това е над три пъти повече от същия ден миналата седмица. Не пропускайте този текст на Диляна Теохарова, която говори с хората пред пунктовете за имунизация в София.

През последните дни достъпът до сайта на националната здравно-информационна система, от който се свалят сертификатите, е затруднен. Причината за това е хакерска атака, но изтичане на данни няма, съобщи “Информационно обслужване”.

Новите случаи на COVID-19 в България са 4816, а още 120 болни са починали.

Милиони жители на Мелбърн вече могат да отидат на заведение за пръв път от почти 9 месеца. Властите в Австралия разхлабват мерките, защото 70% от хората са ваксинирани.

Изборите

До 2013 г. лицето му е смътно познато само на единици. Има точна дата, на която добива популярност – 19 януари 2013 г. Причина за тази известност е един скок, в буквалния смисъл на думата. Прочетете тук кой е Мустафа Карадайъ, кандидат на ДПС за президент.

Припомнете си и историите за метаморфозата на Румен Радев, за пътя на Анастас Герджиков от превода на “Политика” на Аристотел до влизането в политиката и за превръщането на Лозан Панов от кандидат на статуквото в борец срещу него.

Проучване на “Галъп интернешънъл” сочи, че ако изборите бяха в средата на октомври, Румен Радев би спечелил над 50% от гласовете, а ГЕРБ би била първа политическа сила в парламента. Следете най-важните новини от предизборната кампания в блога ни.

Преди няколко дни Делян Пеевски даде интервю пред онлайн предаване с 26 000 последователи. В него той коментира санкциите от САЩ, но не и обвиненията в корупция. Кой, как и защо взе това интервю и какво каза Пеевски в него? Отговорът е тук.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да сеабонират и те. Споделете на [email protected] дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Правосъдието

Зам.-председателката на Върховния касационен съд Галина Захарова е първият претендент за председателския пост в съда. Кандидатурата ѝ беше подкрепена единодушно от съдиите, както и от правосъдния министър Янаки Стоилов.

Сайтът ПИК и онлайн изданието на в. “Труд” са били подложени на хакерски атаки, съобщи прокуратурата. ГДБОП и МВР ще направят проверка по случая.

Икономистът Владимир Каролев почина на 60-годишна възраст. Той пострада тежко при падане със сноуборд в Пирин през май 2021 г. и беше в кома близо шест месеца.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че планира да пусне собствена социална мрежа. Той има забрана за ползване на две от най-големите социални мрежи в света Туитър и Фейсбук от почти година.

И една препоръка

Непознат човек ти слага превръзка на очите. След това – мрак. Усещаш движение, докосване, мирис. Чуваш шум. Така изглежда първата постановка за незрящи в България, изиграна от “Стенд Арт”. Ивелин Пъшев е един от създателите ѝ.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)