Три минути: Остава едно гласуване до редовно правителство. Събира се мнозинство за уволнението на Гешев

Три минути: Остава едно гласуване до редовно правителство. Събира се мнозинство за уволнението на Гешев

Добро утро!

Най-важното е тук!

  • Гласуването на правителството
  • Уволнението на Гешев
  • Борислав Чучков

Правителство с премиер Николай Денков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и вицепремиер Мария Габриел от ГЕРБ, ще бъде гласувано от парламента във вторник.

Ден по-рано Денков върна изпълнен втория мандат за съставяне на правителство, а президентът Румен Радев не забави процедурите.

„Възраждане“ обяви, че свиква протест пред Народното събрание, който ще се проведе по време на дебатите и гласуването на кабинета.

Ще бъде ли отстранен Гешев?

19 души от Висшия съдебен съвет (ВСС) приеха за допустимо второто предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Искането е мотивирано с накърняване на престижа на съдебната власт, а повод за него е изявлението на Гешев, в което той призова „политическият боклук“ да бъде „изметен“ от парламента и демонстративно скъса оставката си.

Гешев внесе в Конституционния съд искане за отмяна на законовите промени, които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор и намаляване на необходимия брой гласове за отстраняването му от поста.

Той внесе в парламента и искане за сваляне на имунитета на двама депутати от „Възраждане“ – Ангел Георгиев и Веселин Вешев. Срещу тях има повдигнати обвинения за нанасяне на телесна повреда на полицай по време на протест през 2020 г.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

От какво почина Ангел Христов от братя Галеви?

Ангел Христов, известен заедно с Пламен Галев като един от двамата Братя Галеви, е починал от остър инфаркт. Към момента представители на властите си противоречат къде е починал Христов – едни твърдят, че това е станало в частна болница, други, че е станало в дома му. Все още няма информация как издирваният от повече от десетилетие се е оказал в България.

България „мисли в посока“ да заведе арбитражно дело срещу руската „Газпром“ заради спрените доставки на природен газ, министърът на енергетиката Росен Христов. Преди месеци той, представители на служебното правителство и други политически играчи обвиняваха „кабинета Петков“ за спрените доставки, а служебният кабинет беше готов да изпълни всички условия на руската компания.

Радостин Василев е с повдигнато обвинение за опит за принуда на депутат. Става въпрос за случай от юли 2022 г. , когато „Има Такъв Народ“ (ИТН) пусна запис, в който се чува как Василев убеждава депутатка от неговата листа в Плевен Христинка Иванова да не се отметва от решението си да напусне парламентарната група и партията на Слави Трифонов.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Защо протестират в Полша?

Стотици хиляди излязоха по улиците на Варшава на антиправителствен протест. Той беше насочен срещу „високите цени, кражбите и лъжите, за свободни избори и демократична, европейска Полша“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция да оттегли възраженията си срещу Швеция, която е „изпълнила задълженията си“, и да финализира възможно най-скоро членството на Стокхолм в Алианса.

Какво става в Украйна?

В рамките на 24 часа руската армия се е опитала да атакува отбранителните позиции на Украйна 29 пъти, съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили. Атаките са били по направленията в Луганска и Донецка област.

Украйна е създала в Русия мрежа от агенти, които да извършват саботажи, и ги снабдява с дронове за такива атаки твърди Си Ен Ен. Според източници на телевизията атаката с дрон срещу Кремъл миналия месец е била извършена от проукраински агенти в Русия.

Военни парамедици, които лекуват ранените в битката за Бахмут, казват, че войниците са изтощени, но се опитват да запазят духа им. Един от лекарите се моли преди всяка смяна и разказва вицове на пострадалите, докато друг признава, че да видиш как „млади момчета стават инвалиди е много трудно“. Не пропускайте това видео.

Те попадат в затворите на подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас след 2014 г. След началото на войната през 2022 г. тези украински граждани са подложени на още по-тежък режим. Роднините им не знаят почти нищо за тях, искат да ги спасят, но срещат безразличие дори от властите в Киев. Прочетете разказа им тук.

Няколко препоръки

От началото на войната на Русия в Украйна пред една сграда в центъра на София редовно има протести. На нея пише Руски културно-информационен център, но всъщност е повече център кремълска пропаганда. Такива има и в други страни от ЕС. Някои центрове бяха затворени. Може ли да се случи и в България? Георги Ангелов отговаря на въпросите.

От два месеца насам Китай не е държавата с най-много жители в света. Данните показват, че китайското население ще продължи да се свива и през идното десетилетие. И въпреки че правителството в Пекин трескаво търси начини да спре тези тенденции, то засега се оказва безсилно, пише Владимир Шопов.

Преди Николай Денков да върне на президента изпълнения мандат, пред президентството мъж в расо и златен кръст беше задържан от полицията. Той анатемосваше Кирил Петков, но всъщност изобщо не е свещеник. Той е кандидат за депутат на проруска партия, а преди години подари икона на Владимир Путин. Колегите от Булевард България разказват историята на Атанас Стефанов.

Човек на деня

Роден е в семейство на музиканти и музиката го съпътства цял живот. Но неотменно с друго изкуство – киното. Той е един от най-успешните български филмови продуценти, чиято работа се простира и в чужбина. Борислав Чучков е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)