Три минути: Пеевски оспорва санкциите на САЩ. Украйна минава в контраатака. Как се спира проруски преврат

Най-важното тази сутрин:

  • ПП не иска коалиция с Борисов
  • Украйна минава в контраатака
  • Как се спира проруски преврат

“Продължаваме Промяната” (ПП) ще обжалва отказа на ЦИК да избере представители на партията за председатели или секретари в районните избирателни комисии.

ПП ще съобщи до вторник дали ще се яви с “Демократична България” (ДБ) на предсрочните избори, каза съпредседателят на партията Асен Василев пред БНР. Той каза също, че ПП няма да се коалира ГЕРБ, докато Бойко Борисов взема решенията в партията. По-рано Кирил Петков каза, че ГЕРБ няма бъдеще, докато Борисов е неин лидер.

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски заведе дело срещу американската финансова министърка Джанет Йелън и държавния секретар Антъни Блинкен. Повод са санкциите, които САЩ му наложиха по закона “Магнитски”.

Войната

Украинската армия нанесе артилерийски удар по база на руски наемници от частната военна компания “Вагнер” в окупиран район в Източна Украйна, съобщи Радио Свобода.

В Беларус имаше взривове на контролирано от Русия военно летище. При тях е повредено военно оборудване, с което руската армия атакува Украйна.

Всички предполагат, че Украйна взривила руската военновъздушна база “Саки” в Крим, но още не се знае точно кой и как го е направил. Едно е ясно – руските позиции на полуострова вече са уязвими и това е лоша новина за Москва.

ООН предупреди, че ситуацията в АЕЦ “Запорожие” в Украйна е достигнала критичен момент, и призова до нея бъдат допуснати чуждестранни експерти. 42 държави, сред които и България, призоваха Русия да се изтегли от централата и да я върне на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че използва АЕЦ “Запорожие” за “ядрен шантаж”. Той каза, че Украйна взима на прицел руските войници, които стрелят по централата. Назначените от Русия власти в окупираната Запорожка област обвиняват Украйна за атаките срещу централата. Москва каза, че се обмисля спиране на работата ѝ.

Украйна твърди, че още един мост над река Днепър край Херсон вече е неизползваем. Той е ключов за снабдяването на руските сили и е бил атакуван от Киев и преди.

Русия прегрупира силите си в Украйна с цел да укрепи позициите си на юг, съобщи британското разузнаване. Атаките срещу градове на север от Донецк обаче продължават.

Природният газ

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ за индустрията за август, която е с 60% по-висока от тази за юли.

По-евтин газ има, но газопроводът, по която трябва да дойде, още не работи. Управляващите и строителят се съгласиха газовата връзка с Гърция да влезе в експлоатация от 1 октомври. По-рано служебният кабинет каза, че това може да не стане.

Някои страни изпълниха ултиматума на Русия да плащат за природен газ в рубли. Въпреки това Москва намали доставките и предизвика криза. Такъв пример е Германия. “Толкова лошо беше след Втората световна война”, казват хората. Николай Лавчиев разказва.

Салман Рушди

Писателят Салман Рушди беше нападнат по време на лекция в Ню Йорк. За нападението е обвинен 24-годишният Хади Матар. Рушди беше на командно дишане, но вече е буден.

Салман Рушди от години е обект на смъртни заплахи заради творчеството си. Книгата му “Сатанински строфи” е забранена в Иран и други мюсюлмански страни. Бившият лидер на Иран издаде фетва или указ, призоваващ за смъртта на Рушди.

Писатели, интелектуалци и политици по света осъдиха нападението срещу Рушди. “С нож можеш да убиеш човек, но не и писател”, написа българският автор Георги Господинов.

Накратко

Девет деца и двама възрастни пострадаха при преобръщане на автобус на магистрала “Тракия”. Автобусът е сръбски и е пътувал от Несебър към Белград.

Експлозия в склад за фойерверки в столицата на Армения Ереван предизвика пожар. Има поне две жертви и 60 ранени. Пожари са изпепелили от януари досега рекордна площ от над 660 000 хектара в държави от ЕС.

Агенти на ФБР претърсиха имение на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп във Флорида и иззеха секретни документи. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер съди парламента на страната си заради отнемането на специалните му привилегии.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на [email protected] какво още искате да видите в бюлетина.

И няколко препоръки

Ветрино стана първата община в Европа, която забрани ветрогенераторите на територията си. Международна компания предложи да изгради там вятърен проект за 1,2 млрд. лева, но се сблъска със съпротива от “Исторически парк”, пише Йоан Запрянов в “Капитал”.

Село Старо Железаре е известно като графити столицата на България. Заслугата е на една българо-полска двойка и техните студенти. Вижте снимки в тази галерия.

Китарата за него е любов от пръв поглед, а музиката – обсесия. Познат е като основател на групата Dire Straits и със самостоятелните си албуми, които му носят три награди “Грами”. Марк Нопфлър е човек на деня.

Преди точно 136 години в България има преврат – подкрепящи Русия български офицери свалят законния княз. Няколко политици обаче се обявяват срещу това “предателство” и извършват контрапреврат. Не пропускайте тази история, разказана от Стефан Дечев.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)