Три минути: САЩ посочиха Пеевски и Божков като източници на корупция. Гешев започна война с правителството

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • САЩ санкционираха Божков и Пеевски
  • Прокуратурата влезе в МВР
  • Депутат записа песен с държавни пари

САЩ наложиха санкции на бившия депутат Делян Пеевски, на хазартния бизнесмен Васил Божков и на още четирима българи заради корупция. Собствеността на Пеевски и Божков под американски контрол е блокирана, а на политика от ДПС е забранено да влиза в САЩ.

Фирмите на Пеевски и Божков също са под санкции.

Тук можете да научите кои са шестимата санкционирани и с какви мотиви са наказани. Един жокер – става дума за подкупи за “един настоящ политически лидер”, търговия с влияние, осигуряване на медиен комфорт в замяна на защита от разследване.

Политическите реакции на американските санкции можете да следите в блога ни.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да сеабонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Прокуратурата, МВР, протестите

Прокуратурата влезе в МВР и повдигна обвинения на висш полицай, назначен от вътрешния министър Бойко Рашков да проверява сигнала за подслушване на политици.

Държавното обвинение извика на разпит новите шефове на ДАНС и на ГДБОП и после съобщи, че главният прокурор Иван Гешев се е срещнал с тях. Правителството предупреди, че това прилича на “открита война”.

Действията на държавното обвинение станаха повод за протест пред Съдебната палата с искане за оставката на Иван Гешев.

Преди две години в редакцията на Свободна Европа пристигна писмо от ДАНС. Поискаха текст и видео от публикувани интервюта с Бойко Рашков. Сега се оказва, че моментът съвпада с отнемането на достъпа му до тайни. Борис Митов провери има ли връзка.

Квотата на България от десетима делегирани обвинители в ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура засега ще остане с непопълнени шест места.

Парите на държавата

През 2020 г. голяма част от хората в културния сектор изнемогваха. А проекти на Калин Вельов, който беше съветник на министъра на културата и депутат, са финансирани с близо 40 000 лева от държавата. Не пропускайте това разследване на Полина Паунова.

Държавната фирма “Автомагистрали” е получила поръчки за милиарди, без да има ресурс да ги изпълнява, и е раздала парите на данъкоплатците на частни фирми без конкурс. Тази схема беше разкрита от журналисти, а сега е потвърдена от одит на Сметната палата.

Новите случаи на COVID-19 в България са 197. От болестта са починали още 21 души.

Беларус, Русия, свободата

Беларус временно забрани на почти всичките си граждани да пътуват в чужбина. Властите обясняват това с ограниченията заради COVID-19, но според опозицията става дума е пореден опит за смазване на недоволството срещу авторитарния лидер Александър Лукашенко.

Беларуски опозиционен активист се прободе в гърлото по време на съдебно заседание. Той е бил заплашен, че ако не се признае за виновен, неговите близки ще пострадат.

Руският парламент одобри закон, който забранява на привърженици и членове на организации, обявени от властите за “екстремистки”, да бъдат избирани на публични длъжности. Забраната се отнася за всеки, свързан с опозиционера Алексей Навални.

Полицията в Русия задържа опозиционния политик Дмитрий Гудков. По-рано бяха арестувани и други хора от организацията “Открита Русия”, основана от Михаил Ходорковски.

И три препоръки

Виждали сте тази скица и знаете, че е на Леонардо да Винчи. Но знаете ли кой е вдъхновил “Витрувианския човек”? Благодарение на Елена Йонкова вече можем да научим за думите на древноримския архитект Витрувий, от които тръгва всичко.

Известен е като Вангелис и идва от Гърция, макар да е гражданин на света. И на музиката, от която светът е изтъкан. Пламен Асенов разказва историята на гръцкия композитор.

Когато пандемията затвори всички по домовете им, танцьори и други артисти бяха откъснати от възможността да се изявяват. Тогава един откривател на таланти решава да пренесе магията на танца онлайн. И успява. Не пропускайте това видео.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Arhiv

Recent Posts

Екшън в центъра на София заради кандидат за депутат

6 патрулки и кола на "Жандармерия" на ул. "Раковски"...

20 минути ago

Предизборната кампания започва, 20 партии и 11 коалиции ще се борят за гласа ни

На 9 юни избираме депутати и представителите ни в ЕП...

27 минути ago

Къде отиват старите ни дрехи: Арт работилница и инфощанд на Община Стара Загора

Къде отиват старите ни дрехи: Арт работилница и инфощанд на Община Стара Загора Ненужният текстил…

28 минути ago

Девет ранени при катастрофа между микробус и ТИР

Четирима от пострадалите са с опасност за живота...

31 минути ago

Светът е на ръба на климатична пропаст: Очакват ни глад, конфликти и масова миграция

Липсата на политическа воля е основната пречка за спирането на затоплянето...

32 минути ago

Над 100 участници ще стъпят на сцената на „Цветовете на джаза“ през юни

Над 100 участници ще стъпят на сцената на „Цветовете на джаза“ през юни, съобщиха на…

32 минути ago
image0 (9K)