Три теста за влизане във Великобритания и нови мерки в Европа

Третата вълна от коронавирус вече изправя на изпитание здравните системи в Европа. Заради увеличаване на заболеваемостта много държави предприеха затягане на противоепидемичните мерки.

Идната седмица Великобритания планира да въведе по-строг граничен контрол с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, предаде БТА. За пристигащите от страни, посочени като “червени зони”, ще има изискване да останат в хотел под карантина.

Мерките влизат в сила от понеделник, 15 февруари. Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок каза, че нарушителите са заплашени от глоба от 10 000 лири и дори затвор.

„Всеки, който излъже във формуляра за локация на пътниците и се опита да скрие, че е бил в страна от „червения списък“ през последните десет дни преди да пристигне тук, ще бъде заплашен с до десет години затвор“, каза той в парламента.

Британското правителство, което беше критикувано, че е закъсняло със затягането на мерките по границите, заяви, че е наело 16 хотела с първоначален капацитет от 4600 стаи, а ако е нужно, ще осигури и още.

Пристигащите в кралството сега трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, не по-стар от три дни, и после да се изолират за десет дни. От понеделник британското правителство ще въведе нови изисквания за тестване. Пристигащите от чужбина ще трябва да си направят общо три теста за коронавирус: първо преди да отпътуват, а след това още два – на втория и на осмия ден от 10-дневната карантина, отбелязва ДПА.

Според сега действащите правила единствените хора, които могат да влизат във Великобритания, са тези с британско гражданство или с разрешение за пребиваване, прибиращи се у дома, или хора, които имат „законно основание“ да дойдат в страната.

В Чехия долната камара на парламента отхвърли искането на правителството за удължаване на извънредно положение след 14 февруари.

Според правителството на премиера Андрей Бабиш решението означава край на националните ограничения за придвижване, вечерния час, както и на забраната за събирания на публично място. Очаква се и отваряне на обектите за търговия на дребно. Някои мерки може да бъдат удължени по силата на други закони.

Кабинетът на Бабиш искаше извънредното положение да продължи до 16 март. Министърът на здравеопазването Ян Блатни определи създалата се ситуация като “катастрофална”.

Той изрази опасения, че отварянето от понеделник на всички магазини, басейни, музеи, театри и други обществени обекти ще доведе до рязко увеличаване на социалните контакти и взрив на разпространението на заразата от коронавирус. Кметът на Прага и ръководителите на 5 от 13-те области в Чехия заявиха, че са готови да въведат локален режим на извънредно положение в своите региони.

Хората, пристигащи в Словакия, ще трябва да прекарват 14 дни под задължителна карантина съгласно ново изискване на словашките власти, което влиза в сила от понеделник, 15 февруари, предаде БТА. Причина за налагането на тази мярка е южноафриканският вариант на коронавируса, каза здравният министър Марек Крайчи.

Този вариант е засечен в съседна Австрия. Словакия премина през първата вълна на пандемията по-леко от повечето страни в Европейския съюз. От октомври миналата година обаче броят на заразените с коронавируса и свързаните с CОVID-19 смъртни случаи драстично се увеличи. Eкспертите предупреждават за опасност от срив в здравната система.

Украинското правителство планира да въведе специален паспорт за гражданите, които са се ваксинирали срещу COVID-19, предаде БНР. Такъв ще има и за хората, които могат да докажат, че са се възстановили от болестта, съобщи началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан. Според Гергей Гуяш предстои да бъдат определени предимствата, които подобен паспорт ще дава.

Досега близо 300 хиляди души в Унгария са получили първата доза от ваксините срещу коронавируса, а 117 хиляди – и втората.

Страната обаче планира да одобри за спешно използване и руския препарат „Спутник V“ , както и този на китайската компания „Синофарм“. С това Унгария става първата държава членка в ЕС, предприела подобна стъпка.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)