Тръбата за отпадни води на дъното на Варненското езеро отново се скъса

Канализационната тръба, която преди година стана причина за тежкото замърсяване на Варненското езеро, отново е спукана. За това съобщи в понеделник пресцентърът на общината на морската столица. Оттам са били уведомени, че:

От „Хидроремонт ИГ“ ООД са уведомили местните власти за това, че са констатирали прегъване на тръбата, както и пукнатина в зоната на прегъването, и „частично изтичане на отпадни води“.

„От фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен, където временно е положена тръбата”, твърдят от общината и допълват, че от местната ВиК са съобщили за “аномалии“ в показанията на приборите си още на 15 януари, когато е започнала и проверката на „Хидроремонт ИГ“.

На сайта на местната управа се казва още, че тръбопроводът е “в процес на строителство”, а от септември е “временно положен по дъното на езерото – на 25-30 метра западно от бъдещата траншея“.

Аварията на тръбата, която е настъпила още през 2019 г. и за която общината е била наясно още тогава, стана публично достояние едва през пролетта на 2020 г. Ремонтът на повредената тръба във Варненското езеро, която в продължение на месеци изхвърляше по 8,3 хил. куб. м отпадни води на ден, започна през май. Срокът за завършването му по договор беше три месеца, а кметът на Варна Иван Портних каза тогава, че при благоприятни условия работата може да бъде свършена за до 45 дни, т.е. до края на юни.

В края на август ремонтът още не беше приключил, а местните власти обясниха забавянето с „неблагоприятни метеорологични условия и невъзможност за работа в района на фарватера заради корабния трафик“, както и с удъбочаването на езерото.

Самата тръба в момента не е поставена в изкопа, предназначен за нея и подготвян с месеци, тъй като продължава да тече процесът по удълбочаването на Варненското езеро, чиято цел е преминаването на по-големи товарни кораби.

Ремонтът на тръбопровода е възложен без конкурс на „Хидрострой“ АД, с която Община Варна има рамково споразумение за строителство и ремонт на пътища, паркове и техническа инфраструктура. Фирмата е избрала за подизпълнител „Хидроремонт-ИГ“.

Целият проект е на стойност малко над 1 милион лева без ДДС, като сумата е осигурена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство заради замърсяването на Варненското езеро през юни. Държавното обвинение е открило данни за документно престъпление с цел присвояване на средства от фондовете на ЕС, за престъпление по служба, за безстопанственост, от която са последвали значителни щети и за екологично престъпление.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)