Световни новини

Тръмп заплаши да спре държавните средства за здравни застраховки

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да прекрати държавните плащания за здравни застраховки, ако Конгресът не приеме новия законопроект за здравеопазването и не се откаже от здравната реформа на предшественика му Барак Обама, станала известна като „Обамакеър”, предаде Ройтерс, цитирана от БНТ.

С публикация в Туитър той заяви: „Ако новият законопроект за здравеопазването не бъде приет бързо, плащанията ще приключат съвсем скоро!”

[ad id=“225664″]

Постът на Тръмп изглежда се отнася до идеята за споделяне на разходите от около 8 милиарда щатски долара, които федералното правителство плаща на застрахователите, за да намалят цената на здравното осигуряване на американците с ниски доходи. Той заплашва и с прекратяване на вноската за членовете на Конгреса и техните щабове.

В отговор на заплаха, демократът и лидер на Сената Чък Шумър каза, че ако президентът направи такова нещо, “ застрахователните премии ще се увеличат и здравните грижи ще бъдат по-скъпи за милиони американци“.

[ad id=“236999″]

„Президентът трябва да спре да играе на политика с живота и здравето на хората и най-накрая да започне да действа като президент“, каза той в изявление.

По-късно държавният глава призова републиканците от Сената да се опитат отново да гласуват за документа преди августовската ваканция.

„Обамакеър” предвиждаше дотиране на здравното обслужване на социално слабите, а всички граждани бяха задължени да си купят медицинска застраховка. Законът беше приет през 2010 г. с гласовете на демократите, които тогава имаха мнозинство в Конгреса.

Мая Матева

Share
Published by
Мая Матева

Recent Posts

Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход

Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота...

9 минути ago

Българските партии са лични проекти на хора, а посланията им са от 20 години

Проблем е, че голяма част от кампаниите са негативни...

15 минути ago

АПИ е осъдена за 200 000 лв. за смърт при потопа в село Бисер

Мъжът бил отнесен с колата си заради липсващ мост...

41 минути ago

Пиян шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново

В колата му са пътували непълнолетно момиче и младеж...

45 минути ago

До 2030 г. ще работим 4 дни в седмицата

Младото поколение няма принадлежност към службата...

46 минути ago

Земетресение на 6 км от Пазарджик

Трусът е с магнитуд 3 по Рихтер...

51 минути ago
image0 (9K)