“Тук сте в пълна безопасност”: Италианският оазис без COVID-19

Остров Капри е напът да ваксинира 100% от жителите си

Топли температури, летни коктейли, красиви плажове и най-важното – никакъв COVID-19. Това предлага италианският остров Капри, за да привлече туристи за предстоящото лято след изключително тежка година на пандемия, която донесе големи загуби на бизнеса.

Надеждите са тази година да е по-благодатна за туристическия сектор след „голямото отваряне“, което Европа планира през следващите седмици. Много държави започнаха постепенно да излизат от строгия локдаун и да отменят част от противоепидемичните мерки за предстоящия летен сезон.

Въпреки това властите гарантират безопасност чрез постоянни дезинфекции, изисквания за отрицателен PCR тест и спазване на социална дистанция, пише Webcafe.

За разлика от повечето туристически дестинации обаче, италианският остров Капри има намерението да се брандира като изцяло свободно от COVID-19 място за почивка, а планът е всеки един жител на острова да бъде ваксиниран до началото на летния сезон.

Остров Капри с години гради репутация на луксозна дестинация с високите цени за нощувки и скъпите имоти и не смята да я срине заради коронавируса. Голяма заслуга за статуса „лукс“ по италианското крайбрежие имат тълпите платежоспособни туристи, които тази година основно искат едно – гаранции, че няма да се заразят с COVID. И това им желание е на път да бъде удовлетворено наред с великолепната гледка към морето.

В началото на месец май губернаторът на областта, към която принадлежи островът – Кампания, Винченцо де Лука обяви, че ако темпът на имунизация се запази в същия дух, до началото на лятото целият остров може да се обяви за свободен от COVID-19.

Подготвяме се да посрещнем милиони туристи и няма да улесним Испания и Гърция. Ще бъде силен конкурент в привличането на хора. Сега е важно да не губим време. Хотелиерите имат нужда да се съвземат след един слаб туристически сезон„, заяви Де Лука.

Кметът на Капри Марино Лембо, от друга страна, допълва, че само в столицата ваксинираните с първа доза са 80%, като до края на месец май се очаква всички служители от сферата на туризма да бъдат имунизирани и с втората си доза.

Искаме да изпратим много силно послание към целия свят – може да почивате при нас. Тук ще бъдете в пълна безопасност„, казва Лембо.

Кампанията по пълна ваксинация на острова е подкрепена от хотелиерите и ресторантьорите на острова, а някои от тях предлагат и PCR тест към офертите си, чийто резултат да е готов преди заминаването на посетителите.

През изминалата 2020 г. туризмът на Капри претърпя тежки загуби. В най-мъчителните месеци от пандемията оборотите спадаха с между 70% и 80%, което е опустошителна цифра за място, чийто жители се изхранват главно от туристическия сектор.

Миналата година властите се опитаха да възстановят потока от туристи, доколкото могат, с въвеждане на задължителни PCR тестове, носене на маски и спазване на социална дистанция, но страхът от COVID-19 и споменът за високия брой на починали в Италия бе все още пресен. За цяло лято Капри не успя да реализира и половината от обичайните си печалби през летния сезон.

Дори гостите в петзвездните хотели рядко излизаха от комплексите, понеже се притесняваха, че може да се заразят, а това не се отрази положително на целия бизнес.

Шансът бизнесът отново да стъпи на краката си и да си възстанови оборотите се появи едва с ваксините и подобно на Капри и други туристически дестинации в Италия решиха да се възползват от имунизационната кампания като гаранция за потенциалните си посетители.

Италия притежава около 30 малки острова, някои от които са слабо населени, и масовата имунизация съвсем не е толкова амбициозна цел.

По отношение на имунизационната кампания италианските власти предприеха любопитна стратегия. Решиха да дадат предимство при доставките на ваксини за туристическите региони. През зимата и пролетта приоритетни в списъците на имунизационната кампания бяха Флоренция, Венеция и Рим – три популярни града за посещение около Свети Валентин и за меден месец.

Сега обаче температурите тръгват нагоре и погледите се насочиха към по-топлите точки на страната – бреговете на Тиренско море, Сицилия и Неаполитанското крайбрежие.

В Италия все още е в сила задължителната 5-дневна карантина за пристигащите чужденци, но очакванията са тя да падне. Според местното здравно министерство с две инжекции са 12% от 24-милионното население, а 31% вече имат поставена първа доза.

Като една от най-силно туристическите страни в Европа, успехът на имунизационната кампания е от ключова важност за Италия.

Те не могат да си позволят още една вълна на големи загуби, по-нисък БВП и масова безработица. Затова ако туристите търсят оазис, в който да се скрият от COVID-19, италианците ще направим всичко по силите си, за да им го предложат.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)