Турският външен министър: „Германия трябва да реши дали гледа на Турция като приятелска страна“

„Германия трябва да реши дали гледа на Турция като приятелска страна“, заяви турският външнен министър Мевлют Чавушоглу след срещата си с германския си колега Зигмунд Габриел.

„Германия трябва да реши дали Турция е приятел или не“, каза Чавушоглу, цитиран от АФП и изрази желание Габриел да посети Турция възможно най-скоро.

Двамата външни министри се срещнаха в Берлин при отбегнати отношения между двете държави заради отказа на германските власти да позволят провеждането на предизобрни шествия преди рефередума за трансформиране на Турция в президентска република, който е насрочен за 16 април.

Разгневен от германското решение, президентът Реджеп Ердоган сравни действията на Берлин с тези от времената на нацисткото управление на страната. Думи, които предизвикаха остра реакция в Германия.

Във вторник Чавушоглу допълни, че Германия се намесва във вота в полза на отхвърляне на предложените конституционни промени. В европейската страна живеят 1,4 млн. турци, които имат право да гласуват.

„Турската страна заяви, че иска да бъде третирана равностойно и с уважение, но смятам, че и двете страни имат отговорност и има граници, които не трябва да бъдат пресичани и сравнението с нацистка Германия е една от тях“, каза Зигмун Габриел след срещата, цитиран от Би Би Си.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)