Турски политик със сензационно изявление за покойния легендарен щангист Наим и България

Турски политик, който в миналото е бил вицепремиер на южната ни съседка, обяви нещо сензационно, свързано с покойния легендарен щангист Наим Сюлейманоглу и България.

Екрем Пакдемирли твърди, цитиран от турското издание „Хабертюрк“, че Турция е платила на България 7 милиона щатски долара за Наим, а не един милион долара, както е известно. Парите са били дадени, за да може щангистът да се състезава на олимпийските игри в Сеул през 1988 година за турския национален отбор. Наим е роден в нашата страна и първоначално  се състезава за България, но през 1986 година бяга в Турция.

[ad id=“263680″]

„Тогавашният премиер Тургут Йозал заповяда да се преведат на комунистическото ръководство на България – начело с Тодор Живков, 7 милиона долара. С тези пари по онова време можеха да се водоснабдят над 100 населени места“, твърди Пакдемир.

Досега се смяташе, че турското правителство е платило на държавата ни малко над 1 милион долара. Така – след изтърпяно едногодишно наказание, през 1987-а година състезателните права на Наим са възстановени и той получава право да участва на олимпийските игри в Сеул.

[ad id=“225664″]

Пакдемирли е бил четири мандата депутат в Меджлиса – парламентът на Турция. В правителството на Тургут Йозал е бил транспортен министър (1987-1989) и министър на финансите и митниците (март 1989-март 1990).

През 1991 година Пакдемирли е бил държавен министър по икономическите въпроси и вицепремиер в кабинета на Месут Йълмаз.


image0 (9K)