„Турци клаха“ българи край Стара Загора

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова присъства днес на възпоменателна възстановка на трагичните събития от лятото на 1877 година край село Сладък кладенец.

През юли 1877-а освирепели турски орди нападат, плячкосват и палят села в подножието на Средна гора. Те избиват хората поголовно. Тези, които успяват да се спасят, бягат високо в планината.

[ad id=“225664″]

Над Сладък кладенец (тогава Шекер бунар) също надвисва опасност. Голяма част от жителите на селото го напускат и се скриват в планината, но други решават да останат по къщите си с надежда, че турците ще прескочат тяхното село. Това обаче не се случва. Когато турски отряд начело със Саид ага пристига в Сладък кладенец, местните първенци се опитват да водят преговори. Те обещават богата трапеза, а в замяна на това – Саид да запази непокътнати къщите и жителите на Сладък кладенец. Турчинът привидно се съгласява.

rsz_pametnik_gertvi_klaneta_turski_kra_stara_zagora

В местността „Вълев ръд” хората подреждат върху черги изобилие от ястия и гощават поробителите си. След като изяждат всичко, озверелите турци се нахвърлят върху мъжете, жените и децата. Избиват всички до крак. По исторически данни на „Вълев ръд” са изклани над 70 души.

Днес на пропитото с невинна кръв място се намира паметник на избитите жители на Сладък кладенец по време на Руско-турската война.

Във възстановката на тези трагични и паметни събития се включиха представители на НД „Традиция” от Стара Загора и Нова Загора, както и жители на Сладък кладенец. С поднасяне на цветя и минута мълчание стотиците гости на тържеството почетоха паметта на жертвите на турските зверства.

sz.government.bg


image0 (9K)