Туск: Конфликтите в ЕС може да доведат до края му

Туск: Конфликтите в ЕС може да доведат до края му

Доналд Туск. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Конфликтите на Полша и Унгария с Европейския съюз може да започнат процес, който да доведе до разпадането на блока, предупреди бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск на фона на задълбочаващия се конфликт заради демократичните стандарти, предава Ройтерс.

Брюксел спори с Варшава и Будапеща по въпроси като независимостта на съдебната система и свободите на медиите. Конфликтът се задълбочи тази седмица, след като полският Конституционен съд постанови, че страната не трябва да се съобразява с искания на Съда на ЕС, а Европейската комисия предприе правни действия срещу двете страни заради правата на ЛГБТ общността.

„Ако се появяват още такива страни, които настояват за увреждането… на Европейския съюз, това може просто да означава края на тази организация“, заяви Туск, който се завърна в местната политика като лидер на основната полска опозиционна партия „Гражданска платформа“.

Още по темата

Допитване показва, че мнозинството поляци подкрепят членството в ЕС и няма законен начин за изхвърляне на страни от блока.

Но Туск, който помогна за преминаването на ЕС през бурен период, белязан от Brexit, заяви, че рискът от евентуално излизане съществува.

„Няма да напуснем ЕС утре и ЕС няма да се разпадне на следващия ден. Тези процеси може да отнемат години“, посочи той.

Съдът на ЕС реши в четвъртък, че Полша трябва да замрази функционирането на дисциплинарна камара за съдиите, която според него не отговаря на необходимите стандарти за независимост.

Ден по-рано полският Конституционен съд постанови, че предишно искане за замразяване на камарата нарушава полската конституция и страната не трябва да се съобразява.

В петък първият председател на полския Върховен съд Малгожата Мановска публикува комюнике, в което изрази дълбокото си убеждение, че дисциплинарната камара е независима.

Източник: https://www.investor.bg/ .


image0 (9K)