Тъжна вест за Стара Загора!

Тъжна вест за всички, докоснали се до невероятната личност на големия Човек Любка Бояджиева.

Днес в Стара Загора на 87 години почина Любка Бояджиева – дългогодишен учител, общественик и прекрасен приятел.

Любка Бояджиева

Любка Бояджиева е родена в Стара Загора на 26.02.1931 година. Завършва Търговската гимназия, а след това и философско-историческия факултет към СУ. Преподавала е в Тополовградската гимназия, 2-ро средно училище „Гео Милев“ – Стара Загора и е била възпитател в дома за юноши „Теофано Попова“.
Нейните спомени и изследвания за историята на Стара Загора от началото и средата на 20 век са изключително интересни и написани с много емоция от авторката. Тя притежава изключителната дарба да разказва сладкодумно. В книгите ѝ няма художествена измислица, а всичко описано е преживяно, събрано и съхранено. Любка Бояджиева беше магнетична, усмихната, търсеща, една истинска старозагорка, която винаги е била влюбена в града на поетите, на липите и както тя казваше с много обич: „Това е МОЯТ град!“

Новината за кончината на тази невероятна жена особено натъжи екипа на ЗАРАТА, защото лично познавахме Любка Бояджиева, а от книгите ѝ публикувахме статии от историята на Стара Загора. В рубриката „Стара Загора – Обич завинаги“ са описани много случки, събрани от Любка Бояджиева в „Монография за Теофано Попова“, „Трудни съдби“, „Обич за обич“, „ Приказка за нашето време“, „ Стара Загора – Обич завинаги“, „Българската шевица – древни магически знаци“, „Стара Загора – благословена с духовност и красота“, „Жилави корени богомиловски“.

Поклон!

Опелото е утре, на 4 април, в 14 часа в църквата „Св. Богородица“

Ние няма да забравим приятната разходка по старите старозагорски улици! Ще влизаме отново на гости в къщите, ще се запознаваме с пазарищата, с нравите на нашите предшественици, ще научим любопитни случки от живота на популярни личности от родния град, благодарение на Любка Бояджиева.

ТУК можете да прочетете много интересни разкази за стара Стара Загора от Любка Бояджиева 


image0 (9K)