Тъмнокосите са по-предразположени към опасни болести

Колкото и да е странно, продължителността на живота до известна степен, наистина зависи от цвета на косата. Наскоро учени от Кеймбриджския университет стигнали до извода, че хората с черни, тъмнокафяви и рижи коси се развиват с различна скорост, в сравнение с притежателите на светли коси.

Eдната група хора са по-предразположени към сърдечносъдови и други заболявания, които по-често водят до фатален край. Ето как го обясняват учените: когато става дума за “различна скорост на развитие”, се има предвид скоростта на настъпване на полово съзряване.

В предишни изследвания учените изясняват, че половото съзряване настъпва много по-рано при хора с тъмна коса. Известен е и фактът, че ранното полово съзряване увеличава риска от такива болести, като рак и захарен диабет. Но на никого още не е известно по какъв начин ранното полово съзряване увеличава вероятността от възникване на опасни болести.

Изследователите от Кеймбридж стигнали до извода, че най-рано полово съзряване възниква у хората с черни, кестеняви и рижи коси. Именно те се оказали предразположени към сърдечносъдови заболявания и захарен диабет. Учените забелязали и това, че хората с тъмни коси по-често от другите злоупотребяват с алкохола и цигарите.

Като следствие от тези научни изводи може да се каже, че притежателите на тъмни коси са по-предразположени към опасни заболявания от тези със светли коси. Затова тази група хора трябва да се отнасят по-сериозно към своето здраве, да не злоупотребяват с алкохола, да опитат да откажат цигарите и да водят по-активен начин на живот със здравословно хранене.

Според изследователите мозъкът е “виновен” за това, че при хората с тъмни коси половото съзряване започва по-рано. Причината е, че в човешкия мозък има дял, който е известен като хипофиза. Тя отговаря за изработката на хормони, които играят голяма роля в развитието на организма и поддържането на правилната обмяна на веществата. Изследователите смятат, че хипофизата на хората с тъмни коси отделя много хормони за оцветяване на косата. Възможно е едновременно с това, хипофизата по-рано да дава команда за изработка и на половите хормони.

Като цяло предположението, че хората с тъмни коси живеят по-кратко от светлокосите, не е лишено от основания. Работата е там, че по-бавното развитие с по-късно полово съзряване е свойствено за животните, които живеят най-дълго. Вие обаче, не се притеснявайте, че имате черна като абанос коса. Стига да живеем здравословно, ние сме в състояние да си осигурим дълъг и щастлив живот.

Яна БОЯДЖИЕВА zdrave.to


image0 (9K)