Тялото ни изпраща съобщения при вътрешни емоционални проблеми

Нашето тяло е най-сложния механизъм, който е чувствителен не само към външната среда, но и към вътрешните фактори. Д-р Сюзън Бабел, психолог, специалист в областта на депресиите, е представила една интересна теория за сигналите на тялото ни.
Бабел казва, че дискомфортът и болката могат да бъдат признак на вътрешни преживявания – тайни страхове, нерешени проблеми. Хроничната болка е симптом на стрес и емоционални проблеми, особено когато няма за това видима причина.
Глава
Всички главоболия възникват от прекомерно напрежение. Това може да е в резултат на опасения, често преживявания на незначителни подробности, постоянно бързане.
Оставяйте време за себе си всеки един ден. Позволете си да се отпуснете и да не се тревожите за работата си известно време. Не се укорявайте за това. От тези „минути бездействие“ вашата продуктивност само ще се увеличи. И главата вече няма да ви боли.
Врат
Дискомфорт в областта на шията символизира тъга от обидата на другите, раздразнение от собственото си несъвършенство. Имаме болки във врата, когато не можем да простим на някого или на самите себе си.
Преразгледайте отношението си към себе си и другите. Често повечето хора не искат да ви обидят. И вие не сте длъжни да се съобразявате с техните строги очаквания. Отнасяйте се към света по-благосклонно и се научете да прощавате. И най-важното, мислете за нещата, които обичате.
Рамена
Болката в рамената ни показва, че носим тежък емоционален товар и сме под голямо емоционално напрежение. Може би някой от заобикалящата ни среда оказва натиск върху нас. Или ние не можем да вземем важно решение, и то лежи върху рамената ни като тежко бреме.
Опитайте да споделите проблемите си с доверен приятел. Ще почувствате облекчение. Дори само да го изречете, това ще ви помогне да не носите този товар сам. А защо не и да ви отвори очите за едно просто решение.
Горна част на гърба
Болките в тази област показват липса на емоционална подкрепа, липса на близки приятели около нас, когато подсъзнателно се чувстваме необичани или недооценени.
Общувайте повече с различни хора. Не се фокусирайте върху себе си, бъдете отворени и дружелюбни. Запознавайте се с нови хора, ходете на срещи. И най-важното, не потискайте в себе си чувството на привързаност.
Долна част на гърба
Ако постоянно сме притеснени за пари, можем непрекъснато да хленчим. Може би тайната завист към личния живот на богатите не ни дава покой, кара ни постоянно да се тревожим за парите.
Парите не могат да ни купят щастието – без значение колко банално да звучи това, но е истина. Така че спрете да се притеснявате – най-добрите неща в живота са безплатни! Занимавайте се с нещата, които обичате. Работа, в която сте вложили душа си ще ви донесе не само удоволствие, но и материални дивиденти в бъдеще.
Лакти
Болката в лактите показва липса на гъвкавост, твърде упорито нежелание да се правят компромиси. Най-вероятно, ние се противопоставяме на някои важни промени в живота си. Или подсъзнателно се страхуваме да приемем нещо ново.
Животът понякога може да изглежда твърде труден и жесток. Но само изглежда. Възможно е вие просто да усложнявате нещата. Бъдете гъвкави – не губете енергията си за борба с това, на което така и така не можете да повлияете.
Ръце
Ръцете болят тези, които в продължение на дълъг период от време са имали голяма нужда от приятелство. Ако имате болки в ръцете – това е сигнал, че е време да се измъкнете от своя затворен свят.
Опитайте се да създадете нови приятелства. Обядвайте с колега. Отидете на стадиона, на концерт – почувствайте се част от тълпата. Смело влизайте в разговор с нови хора, защото не можете да знаете предварително, къде можете да намерите истинското приятелство.
Таз
Такава болка може да измъчва хора, твърде пристрастени към предвидимия живот и комфорта. Патологичият страх от промяна, нежеланието да промените установения ред на нещата, постоянната съпротива към новото, може да предизвика болка в таза.
Не се противете на естественното течение на живота. Животът е мобилен, променлив, затова е и интересен. Помислете за промяна, която би могла да е едно вълнуващо приключение. И не отлагайте важните за себе си решения.
Колене
Болката в коленете, по-вероятно от всичко, е признак на силко раздутото чувство „Аз“. Коленете ни болят, когато мислим твърде много за себе си и твърде малко за другите, когато твърдо и безкомпромисно вярваме, че светът се върти около нас.
Огледайте се наоколо – не сте сами на планетата. Бъдете внимателни към другите. Вслушайте се в другия, помогнете на майка си, заместете колега. Често помогайте на хората.
Болката в тази област е знак на силно емоционално претоварване, чувство за притежание, любовни преживявания, болезнена, ослепителна ревност.
Трябва да се научим да се доверяваме на собствената си половинка. Отпуснете се и спрете да контролирате любимия човек, за да не се обърне той срещу вас.
Глезен
Болките в глезена означават, че ние често забравяме за себе си и се отказваме от получаването на удоволствие. Може би работата отнема цялото ни време или имаме твърде несериозно отношение към собствените си желания, постоянно ги бутане на заден план.
Време е да започнете да се глезите. Купете си това, което искате, подарете си добър сън, опитайте вкусничка храничка. Забравете за момент за кариерата и помислете, например, за една романтична връзка. Или планирайте пътуването на мечтите си.
Крака
Причина за болка в краката, вероятно е дълбока апатия. Като че ли нашето тяло отказва да върви напред, сякаш ни е страх от живота и не виждаме никакъв смисъл да се движим напред. Когато несъзнателно мислим, че всичко е лошо и животът ни е провал, ни болят краката.
Научете се да обръщате внимание на малките удоволствия от живота, от красотата на света и хората. Насладете се на вкусове, миризми, вятъра и слънцето. Вземете си пухест домашен любимец или си намерете интересно хоби. Изпълнете живота си. Избягвайте тъжни спомени и се усмихвайте по-често. Търсете радостта от живота във всеки един ден.
З
аключение
Изводът е прост: обичайте себе си, прощавайте си. Отнасяйте се внимателно към другите и се опитвайте да не таите към хората зло и обида. Общувайте, усмихвайте се (усмивката много ви отива) и бъдете здрави!

От руски: Зарата


image0 (9K)