Убийство или изпълнение на служебния дълг? Чака се присъдата за смъртта на Джордж Флойд

Цветя и постери в памет на Джордж Флойд по време на протести в Харлем, Ню Йорк, юни 2020 г.

Убийство или изпълнение на служебния дълг?

Това е основният въпрос, на който ще трябва да отговорят съдебните заседатели по делото срещу бившия американски полицай Дерек Шовин. Той е подсъдим за причиняване на смъртта на чренокожия мъж Джордж Флойд, който издъхна на 25 май 2020 г. в Минеаполис, докато униформеният притискаше с коляно врата му.

Процесът започна на 30 март и за малко повече от две седмици бяха изслушани мнозина свидетели. Сред тях беше и полицейски началник от Минеаполис, който заяви, че Шовин е нарушил стандартите за прилагане на сила при ареста на Флойд. Медицински експерти пък свидетелстваха, че арестантът е починал от задушаване вследствие на позицията на крака на подсъдимия.

Защитата призова само двама свидетели. Единият от тях беше експерт по прилагане на полицейска сила, според който действията на Шовин са били оправдани. Вторият беше лекар, който оспори твърдението, че Флойд се е задушил.

В кръвни проби при аутопсията на жертвата бяха открити следи от наркотици. Има и доказателства, че той е страдал от хронично сърдечно заболяване.

В понеделник двете страни изложиха заключителните си пледоарии пред съдебните заседатели. Стив Слайдър, водещият представител на обвинението, прожектира видеозаписа, който показва как Шовин притиска с коляно врата на Флойд в продължение на 9 минути и 29 секунди.

Слайдър призова заседателите да “вярват на очите си” и определи действията на Шовин като “убийство”, а не като изпълнение на служебния му дълг.

Ерик Нелсън, адвокат на бившия полицай, повтори многократно, че действията на клиента му при задържането на Флойд са били съобразени с физическата сила на задържания и неподчинението му по време на ареста. Според Нелсън доказателствата, че Флойд е умрял заради това, че вратът му е бил притиснат от Шовин, не са категорични.

Новинарските канали в САЩ предаваха делото на живо. Предаването обаче беше прекъсвано от информация за нови случаи на полицейско насилие. На 11 април полицайка застреля чернокожия моторист Данте Райт само на няколко километра от съдебната зала, в която се гледа делото срещу Шовин. Смъртта на Райт предизвика нови бунтов в Минеаполис.

Градът се подготвя за още размирици след обявяването на присъдата на Шовин. Съдебната зала, където ще бъде обявена присъдата, е обезопасена и поставена под охрана. В района са разположени отряди на националната гвардия.

Подсъдимият бивш полицай може да бъде обявен за виновен само ако всички 12 заседатели са съгласни, че действията му по задържането на Флойд пряко са довели до смъртта на чернокожия мъж.

Присъдата за подобно престъпление е 40 години затвор. Евентуалното наказание може да бъде намалено до 15 години зад решетките в случай, че извършителят няма предишни провинения.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)