Убитата млада жена при терористичния акт в Северна Ирландия е журналист

ЗАРАТА ви информира по-рано, че 29-годишна жена загина при терористичен инцидент в предградие на северноирландския град Лондондери.

Според Би Би Си убитата е журналистка, но повече подробности за нея не се съобщават, пише svobodnaevropa.bg

Неизвестни с маски хвърляли бутилки със запалителна смес и пиратки по полицейски автомобили. Един автомобил и фургон били опожарени, след което полицията отцепила района на произшествието. Тези размирици се случват точно преди великденския уикенд, когато републиканските дисиденти традиционно отбелязват годишнината от Великденското въстание през 1916 г.

По информация на „Дейли телеграф“ убийството е станало именно при безредици в навечерието на годишнината от Великденското въстание от 1916 г. в Дъблин под лозунги за независимост от Великобритания.

През 1998 г. Великобритания и Република Ирландия подписват апоразумение за прекратяване на 30-годишния конфликт в Северна Ирландия, чиято основа е дали тя да остане британска територия. В резултат на споразумението са премахнати граничните проверки по 500-километровата сухоземна граница.

След Брекзит, като част от Обединеното кралство, Северна Ирландия ще напусне ЕС. Това ще създаде 500-километрова сухоземна граница с Република Ирландия, която ще остане член на ЕС.


image0 (9K)