Убитият Петър Христов – от сержант до бизнесмен

Бизнесменът, близък до ГЕРБ, бе прострелян днес в района на кв. „Манастирски ливади“ в София и е починал по-късно във Военномедицинската академия. Христов е 49 години. Политиците все още мълчат по разстрела

[ad id=“263680″]

Българското европредседателство, чието официално начало е тази седмица – на 11 януари, стартира… убийствено. Показен разстрел с поне осем куршума на предприемача Петър Христов, един от основните спонсори на управляващата партия и приближен на втория човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов.

Историята на успеха на Христов е типична за издигналите се по време на прехода. Началото е скромно и обикновено, възходът минава през приватизацията и връзки с политици.

Роден е през 1968 г. в Силистра, израства във великотърновското село Самоводене. Средното си образование завършва в Средното сержантско военно училище „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица, по-късно завършва и висшето военно училище във Велико Търново, но през 1991 г. напуска армията. Десетина години по-късно се сдобива и с магистърска степен от Стопанската академия в Свищов.

През ръцете му е минала собствеността на „Захарни заводи“ – Горна Оряховица, а по това време е бил и президент на футболния клуб „Локомотив“ в града – когато клубът е бил в „А“ група. Оттегля се, когато изпада в „Б“ група. „Лактима” от години е генерален спонсор на СК „Болярчета“ (Велико Търново), на ФК „Лозен“ (Сухиндол), спонсорира и „Етър“ и „Локомотив“.

Петър Христов приватизира бившето предприятие „Млечна промишленост“, днешна „Лактима“, през 1996 г. Един от най-популярните продукти на компанията е айрян „Балкан“, монополист на пазара на този вид млечни продукти. Но Христов и управляваните от него фирми се занимават и с охранителен бизнес, строителство и други.

Петър Христов е известен с връзките си с ГЕРБ

Във Велико Търново Петър Христов е известна фигура не само заради печелените от него обществени поръчки, а мащабите на бизнеса му отдавна надхвърлят региона, от който по традиция за водач на листата издигат Цветан Цветанов.

За близостта му с Цветанов и с полицейски шефове – и във Велико Търново, и в самото МВР, се носят легенди, но някои се и потвърждават. Например от изтекли специални разузнавателни средства (СРС) става ясно, че началници в МВР от Велико Търново са се обръщали към него с „шефе“ и са му докладвали за всичко, в т.ч. и за ареста на лекарите от Горна Оряховица. Този случай от края на 2010 г. стана известен покрай четените от Цветанов, тогава вътрешен министър, СРС-ата в парламента от разговорите между лекарите. Те бяха набедени за убийци от министъра, преди да има какъвто и да било съдебен процес. Медиците бяха оневинени от прокуратурата за смъртта на новороденото – държавното обвинение прекрати делото през май 2013 г.

Името на Христов беше замесено и в нашумялото дело срещу Цветанов по повод шестте „не“-та. Става въпрос за разследването срещу бившия вече шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, чийто дългогодишен семеен приятел е бил и Петър Христов. Всичките шест искания за прилагане на СРС спрямо Тодоров – поискани от прокуратурата и разрешени от съда, са отхвърлени от Цветанов с резолюция „НЕ!!!“.

През 2013 г. няколко общински организации на ГЕРБ – във Велико Търново, Свищов и Златарица, издигнаха кандидатурата на Петър Христов за народен представител, но той си направил отвод.

Петър Христов е семеен, с две деца – дъщеря и син. Свидетел на разстрела е станал неговият шофьор. Въпреки усилията на лекарите Христов е починал във Военномедицинска академия, където е бил откаран.

В първите си официални коментари от МВР съобщиха, че основните версии, които издигат за убийството, са свързани с неговия бизнес – хранително-вкусов, строителство и др., както и свързани с личния му живот и евентуално съдействие на МВР и прокуратурата за разкриване на тежко криминално престъпление. Лицето е с добра репутация сред обществеността, беше едно от официалните изявления.

Сигналът за разстрела е бил подаден към 10 часа тази сутрин, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал пред кооперация на ул. „Ралевица“, където кола е причаквала мъжа, предаде БНР. Единият от 8-те куршума е засегнал гърдите му. Твърди се, че там е бил офисът му. На място е пристигнал полицейски екип. Районът е отцепен, предприет е първоначален оглед. Нападателят се издирва.

Политически изявления по случая все още няма.

„МВР не разполага с данни към застреляния в София бизнесмен Петър Христов да са отправяни заплахи. Основните версии, които издигаме към този момент, са свързани с неговия бизнес“, каза директорът на ГД „Национална полиция” Христо Терзийски, цитиран от сайта „Гласове“.

Директорът на ГД „Национална полиция” Христо Терзийски

„Христов има интереси в строителството, в хранително-вкусовата промишленост, с добра репутация е сред обществеността“, допълни той.

Разследващите обаче не изключват и версии, свързани с личния живот на бизнесмена.

На въпрос дали се проверява версия за това, че той е съдействал на МВР и прокуратурата за разкриване на престъпление, директорът на СДВР Ивайло Иванов, заяви, че ако получат такива данни, ще бъде проверена и тази версия. Въпросът е свързан с информацията, че със съдействието на Петър Христов започва разплитането на делото „Наглите“. Тъкмо той е свързал служителите на МВР с представител на престъпния свят, готов  за първи път да разкаже за групата за отвличания.

Христов не е имал охрана, имал е фирмен автомобил с шофьор, който го е придружавал, каза още Терзийски.

Не е установено Петър Христов да е имал интерес в търговия с високорискови и акцизни стоки.

Към момента от МВР не знаят с какво оръжие е стреляно по бизнесмена.

clubz.bg

glasove.com

 

 


image0 (9K)