Убитият от САЩ ген. Солеймани планирал и поръчал атентата в Сарафово

Убитият преди ден от въздушните сили на САЩ ген. Солеймани е пряко отговорен за убийствения атентат на бургаското летище Сарафово през 2012 година. Това припомниха за Faktor.bg източници от българските специални служби.

На 18 юли 2012 година терористите атакуват три автобуса с израелски туристи, които е трябвало да се превозят до хотел „Хризантема“ в Слънчев бряг. В атентата са убити 7 души, а ранени са 35 души.

Само дни по-късно израелският вицепремиер и министър по стратегическите въпроси Моше Яалон след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов обяви официално, че поръчителят на атентата в Бургас се казва Касем Солеймани – шеф на бригадите „Ал Кудс“ в Иранската революционна гвардия.

Яалон беше категоричен, че зад терористичния акт стои Иранската революционна гвардия и по-специално бригадите „Ал Кудс“, ръководени от Касем Солеймани.

„Този човек е поръчителят. Той е отговорен за цялата кампания на терор срещу израелци, без значение от мястото – дали е Грузия, Азербайджан, Кения, Кипър, или пък Тайланд. Всичко това е част от една и съща кампания. Както при намерението за атентат в Кипър, така и зад бомбената атака в Бургас сме сигурни, че „Хизбула“ играе ролята на подизпълнител. Това е, което знаем” посочи израелският държавник. От посолството на Иран пък тогава контрираха, че ционисткият режим в Израел прави всичко възможно, за да ги злепоставят и влошат приятелските им отношения с България.

Няколко месеца по-късно, след приключване на българското разследване, вицепремиерът Цветан Цветанов обяви след консултативен съвет при президента, че именно „Хизбула” е отговорна за атентата.

Faktor.bg


image0 (9K)