Убит от семейството. Какво е да си гей в Иран

Той се казва Алиреза Фазели Монфаред и е само на 20.

Фазели Монфаред е гей. Поради трудностите, с които се сблъсква заради сексуалната си ориентация, е напът да избяга от родния си Иран в Турция.

Но преди да успее да го направи, е убит от роднините си. Те го обвиняват в опозоряване на семейството. Или поне това гласят наличните данни за случая.

Убийството на Фазели Монфаред хвърли светлина върху тежкото положение, в което се намира ЛГБТ общността в Иран. Опасенията са, че това няма да е последната жертва на подобно „убийство на честта“.

„Нямаме никакви гаранции, че това няма да се повтори, докато обществото ни не стане образовано и информирано“, каза пред Свободна Европа Аршам Парси, ирански активист за правата на гейовете, базиран в Торонто, и председател на организацията International Railroad for Queer Refugees.

Убит, защото е гей

Предполага се, че Фазели Монфаред е бил убит на 4 май от своя полубрат и братовчедите си, които според някои сведения са го обезглавили и са захвърлили тялото му под дърво близо до столицата на провинция Ахваз. Според някои източници след това те са се обадили на майка му, за да ѝ кажат къде може да го намери.

Иранската Мрежа за Лесбийки и Транссексуални6rang – съобщи в изявление от 7 май, че полубратът на Фазели Монфаред е научил за сексуалната му ориентация, след като видял документа на Монфаред за освобождаване от военна служба. В Иран на хомосексуалните е позволено да пропуснат задължителната казарма поради „психични разстройства“.

Преди да бъде убит, Фазели Монфаред се е оплаквал пред приятели, че получава заплахи от роднините си заради това, че е гей.

В аудиозапис, получен от Би Би Си, Фазели Монфаред казва, че семейството му го е заплашило, че ще го убие и че той планира да избяга от Иран, за да потърси убежище в Норвегия или Швеция.

Партньорът му, активистът Агил Абят, каза пред Свободна Европа, че Фазели Монфаред е трябвало да пътува за Турция на 8 май, за да се присъедини към него.

„Беше ми казал, че е заплашван от своя полубрат“, каза той.

Един „жизнерадостен“ и „много щастлив“ младеж

Абят описва Фазели Монфаред като един „жизнерадостен“ и „много щастлив“ младеж, който обичал да пътува, да слуша музика и да публикува видеоклипове в ТикТок. Неговите публикации в Инстаграм показват, че се е интересувал и от мода.

Активистът Парси, който през последните седмици си е комуникирал с Фазели Монфаред в социалната мрежа Клубхауз, посочи, че младежът се е оплакал от семейния натиск и от неприемането в обществото.

„Той не каза ясно, че е бил заплашван с убийство, защото ако го беше направил, щях да се свържа с него по поверителен начин, тъй като приемаме тези въпроси много сериозно. Но говори за това, че семейството му не го приема, и за натиска, който семействата оказват върху хомосексуалните „, каза Парси за Свободна Европа.

Членовете на иранската гей общност са принудени да крият своята сексуална ориентация и често водят двоен живот поради страх от преследване от държавата, която криминализира хомосексуалните актове. Обществото пък гледа на хомосексуалността като на болест.

Много от лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) в страната са отхвърляни от семействата си, които ги възприемат като петно върху семейната чест.

Хомосексуалността се наказва със смърт в Иран, въпреки че доказването на сексуален акт не е лесно и изисква показанията на четирима пълнолетни мъже.

Жестоки наказания и издевателства

Спопред Парси ЛГБТ общността в страната е „изключително уязвима“ и е изложена на ужасяващи наказания и тормоз.

„От една страна, за хомосексуалните режимът е въвел закони, включващи смъртно наказание и убийство с камъни. От друга страна нито семействата им, нито обществото ги приема“, каза той. „Ако нещо им се случи на работа или в училище, ако бъдат малтретирани или изнасилени, те няма към кого да се обърнат.“

Убийството на Фазели Монфаред даде смразяващ сигнал на ЛГБТ общността в Иран, напомняйки им за ужасните заплахи, пред които са изправени.

„Днес получих 86-о съобщение от [хомосеклуален в Иран], който казва, че това е можело да бъдем ние“, посочи Парси и добави, че „страхът, който изпитват гей хората, е реален и трябва да се приема сериозно.“

Живеещият в Берлин правозащитник Кавех Керманшахи заяви, че убийството е шокирало мнозина.

„Всички, които са преминавали през подобни проблеми, съпреживяват случая и вероятно преживяват наново травмата. Беше им припомнено за техните собствени трудности“, коментира Керманшахи. Той е разкрил публично сексуалността си едва преди няколко години, след като напуска Иран.

„Причините да не се разкриеш са много повече от тези, които са в полза на това да се разкриеш,“ подчерта той.

„Бях политически активен, бях активен в сферата на правата на човека, работех и като журналист, и бях изправен пред риск от арест, което се и случи. Поради всички тези проблеми бях решил, че ще е по-добре [моята сексуалност] да не бъде разкрита,“ добави Керманшахи.

Убийствата на честта често не биват докладвани

Както Керманшахи, така и Парси смятат, че голям брой убийства в Иран, извършени поради нечия сексуална ориентация, остават недокладвани.

„ЛГБТ хора, които са били в контакт с жертвите, се страхуват да докладват или да разследват случаите, защото тяхната собствена сексуалност може да бъде разкрита пред обществото. Затова тези случаи често се случват в мълчание,“ отбеляза Керманшахи.

„Що се отнася до убийствата на жени от мъжете им, имаме активисти за правата на жените, които разгласяват тези случаи“, каза той. „Но в Иран ЛГБТ активистите нямат възможност да работят активно, поради което става възможно други случаи – като убийството на [Фазели Монфаред] и [самоубийствата на гей хора] – да не бъдат докладвани.“

През 2017 г. правозащитната група 6rang съобщи, че 23-годишен транссексуален на име Сиаваш е бил убит в Хорарамабад в Западен Иран от баща си, който се е самоубил след това.

„Очевидно сексуалната идентичност на Сиаваш изобщо не е била приемлива за семейството“, заключава 6rang в доклада.

Парси напомня, че през 2004 г. местен вестник е съобщил за убийството на член на иранската гей общност от баща му в северно иранско село. „Никога не стана ясно дали бащата е арестуван и наказан“, каза Парси.

Според проучване от 2020 г., публикувано от 6rang, 62% от анкетираните членове на ЛГБТ общността са заявили, че са преживели една или повече форми на насилие от близки членове на семейството си. Близо 30% от тях се оплакват от сексуално насилие, докато 77% казват, че са били подложени на физическо насилие.

Вследствие на натиска и преследването много членове на иранската ЛГБТ общност са принудени да бягат от страната, а много други се подлагат на операция за смяна на пола.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)