Увеличават се случаите на трудова експлоатация

Фондация съветва за какво да внимаваме когато търсим работа в чужбина
[ad id=“225664″]

За изминалата година към Националната телефонна линия за борба с трафика на хора са постъпили над 500 обаждания от българи от страната и чужбина. Над 200 от тях са за сексуална и трудова експлоатация, злоупотреба с лични данни, сигнали за некоректни работодатели и други високорискови ситуации, съобщи news.bg.

На Националната телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100 приемат сигнали и дават информация за превенция на риска от попадане в експлоатация. Това става вече втора година, съобщиха от Фондация A21. Линията е напълно безплатна за страната, денонощна и анонимна.

Зачестяват обажданията, свързани с обяви за работа в чужбина. Все по-често се обаждат хора, които имат нужда от повече информация и искат да проверят дали дадено предложение за работа, което обмислят, не крие опасности от измама, експлоатация и попадане в ситуация на трафик.

[ad id=“263680″]

Увеличават се обажданията за проверка на обява за работа, намерена в Интернет, която съдържа подозрителна информация. Често изискванията за длъжността са твърде ниски или никакви. Липсва и информация за контакт с работодателя.

Много често кандидатите за дадена позиция са одобрявани без провеждане на интервю и без да осъществят личен контакт с потенциалния си работодател или с представителя на посредническата фирма.

Жена се допитва до експертите на Линията, след като е намерила обява за работа в чужбина през страница във Facebook. В офертата е предоставен само имейл адрес. След като тя изпраща кандидатурата си за обявената позиция са й поискали снимки и копие от личната й карта. Заявяват й, че е одобрена и получава по имейл самолетен билет за след два дни без интервю и без комуникация на живо с работодателя.

Проверката показва, че фирмата не е лицензирана за предоставяне на посредническа дейност на български граждани, както и че има предистория като некоректен работодател. Жената е информирана и по този начин е предотвратено нейното евентуално експлоатиране.

Все по-често българските граждани биват измамени и въвлечени в трафик на хора през социалните мрежи. Два са най-честите сценарии така наречения loverboy модел на изграждане на романтично взаимоотношение и фалшиво предложение за работа.

В първия случай трафикантите осъществяват контакт с потенциалните си жертви чрез чат в някоя социална платфора. Така скъсяват емоционалната дистанция, печелят доверие, представят се като общителна, а дори и романтична личност. Често с течение на времето се развива романтична връзка между трафиканта и набелязаната жертва, печели контрол над жертвата и съумява по-лесно да я експлоатира.

От фондацията съветват хората да не изпращат личните си данни по имейл, както и да обръщат особено внимание на следните неща, когато търсят работа в страната или чужбина.

– Вижте изискванията към кандидата, какво предлага работодателят и каква е трудовата характеристика за длъжността; Съмнително е, ако в офертата няма списък с изисквания като опит, определени умения, владеене на език (за чужбина).

– Обърнете внимание и на клауза за конфиденциалност – дали в договора присъства текст, който забранява на служителя да споделя с трето лице информация за длъжността, условията на работа или подробности около естеството на работа;

– Клауза за прекратяване на договора – дали в договора има клауза, при която служителят дължи неустойка на работодателя в случай, че реши да напусне работа;

– Заплащане – дали е подозрително високо и нереалистично;

– Работно време – дали е регламентирано и ако да, дали е съгласно Кодекса на труда;

От фондацията съветват кандидатите да потърсят и официална информация за фирмата – дали информация за работодателя/фирмата е достъпна онлайн, упоменат ли е физически адрес, предоставен ли е контакт на лице за връзка;

Фондация A21 е глобална неправителствена организация с представителства в 11 държави по целия свят. Сферата на дейност на фондацията е борбата срещу съвременното робство – трафика на хора, в което живеят над 20 млн. души по цял свят днес.


image0 (9K)