Увеличение с близо 50 % на реализираните нощувки отчитат в Община Стара Загора

Над 142 хиляди са реализираните нощувки в община Стара Загора през 2021 година. Това е ръст с близо 50 на сто в сравнение с 2020 година, стана ясно по време на първото за тази година заседание на Консултативния съвет по туризъм към Община Стара Загора, съобщиха за ЗАРАТА

„През 2020 година общият брой на нощувките е 97 712, а през 2021 – 142 595, което показва, че започва плавно възстановяване на нивата от преди пандемията“, каза по време на срещата ресорният зам.-кмет Милена Желева. „Увеличение се наблюдава и в легловия капацитет на настанителната база. През изминалата година той е бил 3 537 легла, а през 2020 година – 3 374 легла“, допълни Маргарита Крумова, нач.-отдел „Туризъм и младежки дейности.

Милена Желева подчерта, че към момента не е изцяло готов Културният календар на Община Стара Загора за 2022 година, тъй като все още няма приет национален бюджет, което бави приемането и на местния бюджет от Общинския съвет. „Вече се работи по програмата за туризъм за тази година, но не знаем каква ще бъде рамката на бюджета. Надяваме се тя да запази параметрите, които имахме и до сега“, посочи още зам.-кметът. От думите ѝ стана ясно, че се предвижда провеждането и надграждането на емблематични културни форуми като Кинофестивалът „Златната липа“, Джазфорумът, Бирфестът, Тракийският национален фолклорен събор „Богородична стъпка“ и други.

„Държим да превърнем в привлекателни локации арт зоните на открито, където младите хора да припознаят своето място за изява. Предвиждаме продължаване на уикенд събитията с наситена и интересна програма през пролетта и лятото. Работи се усилено за завръщането на славата на Стара Загора като литературна столица на България. Очаква се в града да се проведе и първият рок фестивал с участие на аматьорски групи“, разказа зам.-кметът. Тя припомни, че Община Стара Загора е единствената община, която от 2020 година до момента е одобрила редица икономически мерки в подкрепа на бизнеса. „От въвеждането на извънредното положение през март 2020 г., след разговори между ръководството на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и кмета Живко Тодоров, Общински съвет Стара Загора реши ползвателите на общински терени, извършващи стопанска дейност в заведения за хранене и развлечения или за разполагане на маси за консумация – т.нар. тротоарно право, да бъдат освободени от тези разходи. През същия период бяха освободени от задължението за заплащане на месечен наем, наемателите на общински обекти, извършващи дейности за осъществяването, на които е въведена абсолютна забрана за времето на действие на въведените временни противоепидемични мерки. Изцяло затворените бизнеси бяха освободени и от такса битови отпадъци за времето, в което не работят. От 1 март 2021 година до 30 юни 2022 година мерките в подкрепа на местния бизнес са удължени като ползвателите на т.нар. „тротоарно право“ плащат 30% от налога“, припомни още Желева.

Председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Вени Петрова благодари за оказаната подкрепа от страна на Община Стара Загора и допълни, че това е от огромно значение за малкия и среден бизнес. „За съжаление в момента положението в сектора е много тежко. От началото на 2022 година до сега повече от 15 заведения и 4 места за настаняване в общината са прекратили дейност. Отчита се и повишаването на цените на тока, газта, доставките на различни суровини и услуги също са с нови цени, което води до фалити. Браншът е на ръба на оцеляването“, допълни още Петрова. Тя изрази надежда за промяна през пролетните месеци. „Трябва да развиваме регионалните брандове и посетителите на града да станат туристи, и да посетят кафене, магазин и да нощуват тук. Снимките на новия пълнометражен български филм, който ще се снима в Стара Загора ще създаде условия за по-мащабна реклама, която да привлече български и чужди туристи“, допълни още Вени Петрова.

По време на срещата стана ясно, че в напреднал етап са преговори за привличане на туристи от Турция за почивка в Стара Загора. „Търговско промишлената палата в Стара Загора има договорка с търговските палати в европейската част на Турция за съвместни проекти“, допълни председателят на ТПП Олег Стоилов. Началникът на отдел „Туризъм и младежки дейности“ Маргарита Крумова допълни, че Стара Загора ще вземе участие в 38-мото Международното туристическо изложение “Ваканция & СПА”. Това е едно от най-мащабните туристически събития на Балканите и поставя във фокуса на вниманието важното стратегическо направление в развитието на страната ни като туристическа дестинация.

Милена Желева подчерта също, че отварянето на Зоопарка в Стара Загора ще бъде от ключово значение за привличането на туристи. Изцяло обновеното съоръжение ще привлича туристи както от близките населени места, така и посетители от по-далечни дестинации.

От началото на 2020 г. Консултативният съвет по туризъм е в нов състав. Част от него вече са деканът на Стопански факултет към Тракийски университет доц. д-р. Блага Стойкова и Галина Турнова, член на Българската асоциация на туристическите агенции, на Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“, както и управител на една от първите туристически агенции в Стара Загора.

„Стара Загора е едно прекрасно място обединяващо хилядолетна история и съвременен облик. Време е да покажем на хората, че Стара Загора я има и тя е едно привлекателно място за отдих и почивка. Трябва да привличаме туристи към Стара Загора“, пожела Галина Турнова.


image0 (9K)