„Уволнен си.“ Хиляди жени протестираха срещу Лукашенко. Той планира среща с Путин

Протестиращи в Беларус на 29 август

Хиляди хора протестираха за поредна вечер в Беларус в събота. Участниците в демонстрацията бяха предимно жени, които излязоха на шествие в центъра на Минск с викове „Саша, уволнен си“. Става дума за президента Александър Лукашенко, който на 9 август спечели шести пореден мандат като държавен глава при избори, които протестиращите смятат за манипулирани.

Някои от участничките в протеста носеха плакати с надписи „Бори се като момиче“ и „Това е нашият град“. Властите за пореден път арестуваха протестиращи. В други градове в Беларус също се проведоха демонстрации.

Очаква се протестите да продължат с мащабно шествие в неделя. Беларуските сили за сигурност оградиха с метални огради през нощта срещу неделя площад „Независимост“ в центъра на Минск, където се събират протестиращите. По улиците вече се събират хиляди хора.

Протестиращите се събраха и в неделя

От седмици в Беларус се провеждат ежедневни масови протести срещу Лукашенко, който управлява страната от 26 години. Протестиращите казват, че резултатите от последните избори, които той спечели с 80% от гласовете, са били фалшифицирани. Европейският съюз и други международни организации не признават резултатите.

През първите 4 дни на демонстрации в Беларус, полицията задържа близо 7 000 души, имаше и стотици ранени. Полицаите използваха гумени куршуми, гранати и палки срещу хората. Най-малко трима протестиращи починаха. Свидетелства за побоите и издевателствата над хората напълниха социалните мрежи и чуждите медии.

Протестът миналата неделя в Минск събра около 100 000 демонстранти въпреки жестокото отношение на властите към протестиращите.

Редица държави осъдиха насилието над протестиращи. Европейският съюз реши да наложи санкции на до 20 представители на властта в Беларус, за които се смята, че са отговорни за изборни измами и репресии срещу протестиращи.

На този фон властите в Беларус отнеха акредитациите на поне 17 журналисти от международни медии, които отразяват протестите. Засегнати бяха четирима журналисти от беларуската служба на Радио Свободна Европа, един от телевизия Current Time, съвместен проект на Радио Свободна Европа и „Гласът на Америка“, и по двама от британската обществена медия Би Би Си, от германската телевизия ARD, от информационните агенции Ройтерс и Франс прес.

Министерството на външните работи на Беларус посочи като причина за отнемане на акредитациите съображения, свързани със сигурността.

В неделя пресслужбата на руското президентство съобщи, че Лукашенко ще се срещне в следващите седмици с руския си колега Владимир Путин. Путин подкрепи Лукашенко и призна изборите в Беларус за легитимни. Преди дни той каза, че Русия ще създаде резерв от специални части, които „при нужда“ да се намесят в Беларус. Той уточни, че засега няма нужда от навлизане на тези сили в страната, докато „екстремистките елементи в Беларус не минат границата и не започне вандализъм“.

Самият Лукашенко смята, че протестите са предизвикани от САЩ и Европа, и посочи като конкретни подбудители балтийските страни, Полша и Чехия. Той каза, че ако се наложи, ще използва армията срещу хората на улиците.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)