Удачна ли е британската система за българските ученици?

Удачна ли е британската система за българските ученици?
„Ако ученикът няма ментор и няма до себе си учителя, който да го вдъхновява, няма как да бъде онзи успешният и реализираният. Бидейки иноватори, решихме да дадем възможността на една друга образователна система – британската, да покаже тази възможност и на нашите деца в България, защото традиционно нашият учител е перфектният учител, но той има нужда да намери среда, в която да покаже своето творчество и своето вдъхновение. Най-важното е учителят да разпознава потенциала на ученика. Ние вече 27 години се стараем да помагаме на учителите и на учениците да се срещнат едновременно и да бъдат в този синхрон, който е необходим“, каза управителят на образователната институция „Дарби“ – Бистра Илиева, в специалния мултиплатформен проект на Bulgaria ON AIR – „Бъдещето: Образование“.

По думите ѝ именно британската система дава тази свобода на учителя.

„Учениците заедно с преподавателя си избират предметите, по които ще учат – това е много важен момент. Второ – учителят, бидейки до ученика, той му е партньор, той не е назидателят, който да каже: „Ти не си научил“. Системата дава възможност да се покаже, че ученикът и учителят са един екип“, подчерта още тя.

„Бордовете на Англия – там се спускат системите за проверка от Борда, а не от министерството, което също е много прогресивно. Така ученик и учител, когато са се подготвили, заедно отиват на това външно оценяване и заедно чакат своя резултат“, добави управителят на „Дабри“

Илиева е категорична, че това е една изключително справедлива система.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)