Ужасяваща кланица край Котел!

Стана  повече от опасно да се пътува в тъмната част на денонощието през котленския проход. Ужасът внезапно пред автомобила ти изневиделица да се появи рогат добитък, спохожда почти всички водачи на МПС, имащи нещастието да пътуват край Котел на фарове, пише kotelnews.com.

Поредния тежък инцидент с безстопанствени животни на пътното платно ни кара да се замислим колко струва човешкият живот и съпоставим ли е с алчността, наглостта и безхаберието на безотговорните собственици на говеда, коне и свине, оставили на автопилот своите четирикраки подопечни. Без надзор, пастир и грижи, тези иначе невинни камикадзета ежедневно си играят на руска рулетка с живота и здравето на всички участници в движението по пътя. Повтарящо се ПТП в основата на което са те, безстопанствените животни и техните „стопани”. Наближавайки Котел само на 2 км. от града, пътуващ по редовната линия Шумен-Котел-Сливен пътнически микробус, помита стадо биволи. След челния удар с превозното средство на място в брутално меле загиват три бивола. Автомобилът е сериозно смачкан в дясната предна част, за щастие сред пасажерите няма пострадали отървавайки се само с уплаха.

[ad id=“255238″]

Пред репортер на KOTELNEWS,  пристигнал на мястото на поредния инцидент, видимо афектираният водач на буса сподели: „ Ако беше лека кола какво щеше да стане? Едвам успях да овладея микробуса, да останем на платното и да не се хвърлим в дерето, хора возя. По този път тези животните вече са от години, не е от днес не е от вчера. Някой не иска да се оправят тези работи, чакат хора ли да загинат?”

kotel katastrofa bivoli 5Пред камерата на KOTELNEWS представител на фирмата превозвач с нескрито  възмущение запита докога ще се правят експерименти със здравето и живота на хората пътуващи в този участък на пътя? „Какво щяхте да снимате сега ако недай си Боже буса се беше хвърлил долу в дерето. Тези добитъци денонощно са по пътя и край него, като се почне от с. Градец  покрай Котел, та чак до с. Тича. Никой не взима мерки. Вече не е за пътуване нощем. Години наред аз също съм се занимавал с животновъдство. Пораснал съм сред животните, имал съм 200-300 овце, гледал съм какви ли не добитъци, но никога държавата не ми е дала и лев за това, че ги гледам. Продавам агнетата и купувам фураж за догодина. Продавам млякото, вълната, за всичко плащаш данък на държавата. Сега какво стана, пуснали ги безпризорно, без пастири, къде ги хранят къде не, обаче субсидии получават. Взимат парите, пълнят си джобовете, карат скъпите джипове, а хората по пътищата се трепят и трошат автомобилите си защото на онези не им дреме, че стоката им безстопанствено е денонощно край пътя. Никакви разходи, ни за пастир, ни за паша, а като стане белята даже стават анонимни. На тези биволи сега кой е собственика, никой не идва, нито на марките им има номера. Не ми се мисли какво можеше да стане с пътниците в микробуса, добре, че шофьора е опитен и овладял колата, иначе всичките да са в дерето, не искам и да си го представям. И кой носи отговорност, фирмата, кой е виновен шофьора. Стана нетърпимо, от тук до Тича коне, крави и биволи, към Градец пак същото. Какво се чака да стане непоправимото ли? Специално с тези безстопанствени животни дето са на няколко фермери нещата ще са така до като им дават субсидии, в първия момент когато ги спрат или ги лишат от такива, ще видите как ще махнат добитъците, но това ли да чакаме. Какъв е този европейски съюз, какви са тези субсидии, някой интересували се как и къде се гледат тези животни и, че до като тези безотговорни собственици ги имат, ежедневно се застрашават човешки животи. Не съм против тази политика, но нека стоката се гледа в обособени за това места, нека пашуват с пастир далеч от пътното платно и по всички европейски стандарти. Малко по късно ще се разбере и на кого са животните, когато всички си тръгнем и те дойдат да си приберат труповете за колбаси. Но сега ще пишат акт на фирмата, на шофьора, животните нямат автокаско нито гражданска отговорност, всичко остава за сметка на превозвача. Трябва здрава ръка и със замах да се оправят тези мафиоти, така ги виждам нещата.”

[ad id=“226585″]

Безжизнените трупове на клетите животни, с примки през врата бяха изтеглени чрез лебедката на специализирания автомобил на ПБЗН-Котел до близката отбивка. До напускането на мястото на инцидента  от всички, въпреки, че вестта за катастрофата с говедата беше обиколила целият град и околията, собственика на „безсобствените” животни не се появи. На сутринта от труповете нямаше и следа. В града се разнесоха коментари, че живеещото в близост семейство лешояди, до изгрев слънце са изплюскали всичко. Чу се версия как въпросните животни видите ли без собственик, са бежанци, кой знае от къде дошли и за къде тръгнали…   Темата е не само тревожна , но и показателна доколко са в състояние всички отговорни институции да се справят с подобен проблем. Ще има ли смисъл както често става, едва когато стане непоправимото да се търсят решения , да се дискутира на експертно ниво и обещават решения. Има нужда както беше казано от Бай Тома от здрава ръка. Адекватни решения, които немедлено и веднъж завинаги направят така, че тези четириноги убийци да не припарят повече до асфалта.

Още снимки и видео гледайте на адрес kotelnews.com


image0 (9K)