Украинската православна църква скъса връзките си с Русия 

Съборът на Украинската православна църква взе решение в петък вечерта да скъса всички връзки с Русия заради заради нахлуването на руската армия в Украйна на 24 февруари, предаде Франс прес.

„Съборът прие съответните допълнения и изменения в устава за управлението на Украинската православна църква, които свидетелстват за пълната самостоятелност и независимост на Украинската православна църква“, се казва в официално съобщение, цитирано от ТАСС.

Освен това Съборът предложи да се възобнови диалогът с разколническата Православна църква на Украйна и изрази несъгласие с позицията на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил за специалната операция в Украйна, допълва БТА.

Украинската православна църква призовава украинските и руските власти да продължат преговорите, за да се сложи край на конфликта и да се прекратят кръвопролитията.

Досега тя притежаваше широка автономия, но в рамките на Руската православна църква. Решението за отделянето бе взето на обща среща в Киев на архиереите, свещениците и миряните на Украинската православна църква.

Патриарх Кирил, чиито близки отношения с руския президент Владимир Путин са публично известни, се е изказвал в подкрепа на военната интервенция в Украйна – позиция която доведе до разцепление в православните църкви по света.

В навечерието на православния Великден Кирил се помоли за край на „братоубийствените междуособици“ в Украйна, но без да разкритикува агресията на страната си или да назове думата „война“, чието използване беше криминализирано от руската Дума още в началото на инвазията.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)