Украйна забрани за употреба руската ваксина „Спутник V“

Украйна официално забрани регистрирането на своя територия на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“.

Забраната стана с правителствено постановление, в което се подчертава, че „регистрирането на ваксини, произведени в държава, призната от украинския парламент като държава-агресор, е забранено“. От 2015 г. Украйна нарича Русия „агресор“.

Решението на кабинета е взето на 8 февруари, но беше обявено официално два дни по-късно.

Прозападното правителство на Украйна многократно отхвърля призиви на проруски политици да одобрят руската ваксина „Спутник V“. Според Киев ваксината е геополитически инструмент на Москва.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза миналата седмица, че „украинците не са морски свинчета“ и че правителството няма „право да провежда експерименти с нашите хора“.

Отношенията между Киев и Москва са напрегнати, откакто Русия незаконно анексира Крим от Украйна през 2014 г. и започна да подкрепя проруските сепаратисти на изток на Украйна, където продължаващият конфликт отне живота на повече от 13 200 души.

Забраната за ползване на руската ваксина идва въпреки критиките към президента Владимир Зеленски за правителствения план за ваксиниране.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)