Украйна и Молдова са официални кандидати за присъединяване към ЕС

Украйна и Молдова са официални кандидати за присъединяване към ЕС

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) и на Западните Балкани позират за обща снимка в Брюксел. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Украйна получи официален статут на кандидат за членство в Европейския съюз (ЕС), след като бе одобрена от 27-е лидери на блока по време на срещата на върха в Брюксел, съобщи БГНЕС.

Молдова също получи статут на кандидатка, докато Грузия остана в списъка на чакащите в очакване на реформи, които да гарантират политическата стабилност на страната.

Като „исторически момент“ определи решението председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. „Днешният ден бележи решаваща стъпка по пътя ви към ЕС“, написа той в социалната мрежа Туитър.

След това Мишел поздрави украинския президент Володимир Зеленски и молдовския президент Мая Санду, като добави: „Нашето бъдеще е заедно“. Други лидери на ЕС се включиха в социалните мрежи, за да приветстват решението.

Зеленски похвали решението и заяви, че „бъдещето на Украйна е в рамките на ЕС“. След това той се присъедини виртуално към срещата на върха, за да разговаря с държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Статутът на кандидатка е до голяма степен символичен знак, с който се признава, че избраната страна е на път да започне дългия, сложен и често мъчителен процес на присъединяване.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)