Улица в плевенско село – възможно ли е да премине кола по нея?

Пореден повод да ни потърсят за съдействие в платформата на Helpbook.info се оказва състоянието на улица в село Гривица. Предоставяме ви подробно описания проблем в сигнала:

„В конкретния случай става въпрос за улица „Гоце Делчев” в село Гривица, състоянието на която е слабо казано неподдържано и занемарено. Придвижването по въпросната улица затруднява не само живеещите на нея, а и живеещите като мен на улица „Прогрес”. Пътят е осеян с неравности по цялото платно, които достигат дълбочина повече от 20 см, което прави почти невъзможно преминаването с автомобили.

Ограничено е придвижването на живущите на посочените улици, които заплащат данък за недвижимите си имоти, такса смет /въпреки че на улица „Прогрес” няма кошове, гюмове или контейнер за отпадъци/, а също така и местен данък за притежание на МПС, който пък данък се предполага, че следва да се изразходва за ремонт и поддръжка на общинската пътна мрежа. В случая на моя адрес са регистрирани два леки автомобила, които са с редовно плащан в срок местен данък.

Състоянието на улица „Гоце Делчев“ или по-скоро отсъствието на пътно платно в разбираемия от средно-статистически човек смисъл затруднява придвижването на лицата с постоянен и/или настоящ адрес на нея, вкл. и на цитираната улица „Прогрес”, съоръжения от поддържащата инфраструктура, да не говорим за случай на бедствия, аварии и т.н. и необходимостта да се реагира от пожарната служба и да се осигури реакцията с пожарен автомобил.

Още повече, реакция от Спешна помощ, която да реагира на сигнал за здравословно състояние на живущите. Ще си позволя да продължа с битови ситуации, пред които ежедневно всеки се изправя: напълно е невъзможно да се мине по улицата с инвалидна количка или детска количка; не можем да получаваме доставка на стоки с голям обем и тежест, за които вече е платена таксата доставка до адрес, но съответно доставката е отказана поради невъзможност и съответно се налага да се търси начин да се „оправяме сами”, по думите на фирмата-доставчик.
Намирам че всички живущи на двете улици сме в неравностойно положение от останалите жители на общината, граничещо с дискриминиране.

Явно качеството ни на живот не е от съществена важност за Община Плевен и не е еднакво с това на жителите на град Плевен, където улиците се поддържат и ремонтират най-малко веднъж в годината и то за много по-малки дупки и препятствия на пътя. Обръщам внимание, че като жители на една и съща Община Плевен, данъчната ставка, с която се облагат недвижимите имоти и МПС е една и съща, което предполага, че и правата ни трябва да са едни и същи и да сме равни пред Община Плевен, което на практика явно не е така.

За гореописания случай съм подавал предишен сигнал до Община Плевен, който прилагам отново, през 2018 г. Резултатът беше частичен и незадоволителен ремонт, чиято годност продължи не повече от няколко месеца. Впоследствие пътната обстановка се влоши още повече. За следващите 3-4 години не е предприето нищо за подобряване условията на пътното платно.

Предстои зимен сезон, което предполага и понижаване на температурите, мръзнене на асфалта и снеговалеж. Снегопочистването отново ще бъде невъзможно, за да осигури нормалното съществуване на живущите на посочените две улици, което се предполага, че ще бъде заплатено с начислените им и платени местни данъци за недвижими имоти и притежание на МПС. Отново във връзка с практиката се предполага, че след мръзненето на асфалта, дъждове и снеговалеж, то пътят би се разрушил още повече. Т.е. за мен ще бъде напълно невъзможно да минавам по тази улица, която е единствената, за да стигна до улицата, на която живея, и не само на мен, но и на всички служебни автомобили със специален режим на движение: автомобили на спешна помощ, МВР, в частност пожарна и т.н. Ще е невъзможен достъпът на лица със затруднено придвижване, които разчитат единствено на превозване с автомобил.

Пред мен остава въпросът докога жители и данъкоплатци на общината ще бъдем пренебрегвани за ремонт и поддържане на път, чийто собственик е Община Плевен и е носител на задължение, вменено със закона, да бъде осигурявано елементарно ниво на живот?“, завършва сигналът.
 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)