УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ получи от Община Стара Загора модерен апарат за анестезия

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров връчи на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ апарат за анестезия, който при нужда може да бъде използван за обдишване на болни в критично състояние.

Той е закупен със средства на дарители, постъпили по сметката на Община Стара Загора в подкрепа на борбата срещу COVID-19.
При връчване на дарението присъстваха също и зам.-кметът Милена Желева, изпълнителният директор на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев и лекари от Клиниката по анестезия и интензивно лечение, които ще работят с предоставената апаратура.
Дареният апарат за анестезия предлага двойна употреба, като лечебното има необходимост от повече такава апаратура. Апарати от този вид се използват в операционните зали, но при необходимост и в Клиниката по реанимация за лечение на пациенти, които имат нужда от продължително провеждане на дихателна реанимация.
Дарението е важно за лечебното заведение, защото допълнително подсигурява и допълва наличната в Университетската болница апаратура. Апаратът за анестезия е от най-ново поколение, избран от специалистите на болницата и е закупен на най-ниската възможна цена. Той ще бъде използван веднага по предназначението, за което е направено дарението, гарантира изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев.
„Апаратът, който даряваме днес е важен и за пациентите, и за лекарите и медицинските екипи, които са поели грижата за здравето и за спасяване на живота им. Апаратът има жизнено спасяваща функция и днес при борбата с коронавируса, но ще може да се използва и след края на пандемията“ – каза при връчването на дарението кметът Живко Тодоров. Той обяви, че след разговор с директора на болницата Общината още през януари ще предприеме нужните действия за закупуване на още такива апарати и това е насочено към предоставяне на по-качествена грижа за пациентите. Кметът отправи благодарност към всички, които са се включили в дарителската кампания, обявена от Община Стара Загора и която е насочена към противодействие на COVID-19.
Със съдействието на кмета на Стара Загора Живко Тодоров Университетска болница е получила като дарение от фирми също и шест апарата за кислородно терапия с противоналягане, с които се провежда лечение на болни в Клиниката по реанимация, постъпили с усложнения след заразяването им с COVID-19. Университетската болницата е получила и друга техника – най-вече перфузори, медицински монитори, специализирани легла, като част от тях са постъпили като дарение, а други са закупени.
Преди дни Проф. Йовчо Йовчев е посетил и Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора, където миналата седмица беше направено дарение на апарат за извличане на реконвалесцентна плазма от преболедували инфекция с COVID-19. При наличие на дарители, каквито вече има и в Стара Загора, този апарат ще позволи да се спасят човешки животи и затова е много ценен, уточни проф. Йовчев и допълни, че е много важно извлечената плазма да се ползва само при пациенти, които имат строго определени и конкретни медицински показания.


image0 (9K)