Анализатори обаче припомнят, че въпросната визита „опъва нервите на ЕС“,

тъй като за никого не е тайна, че самият Орбан поддържа руски интереси, като например отмяна на санкциите, които бяха наложени след анексирането от Русия на Крим през 2014 година:

„Има поле за още по-голямо задълбочаване на отношенията между Унгария и Русия

и ако ЕС започне да мърмори, Орбан вероятно ще посочи към Тръмп“, коментира Петер Креко, който е лектор в Университета на Индиана.

Избирането на Тръмп за президент на САЩ също е добре дошло за Орбан, който имаше „сблъсъци“ с Обама „заради ерозия на демократичните ценности от неговото правителство“, припомниха още критиците.

Положителното отношение на Русия към Тръмп също не е тайна.

Съвсем наскоро унгарският министър на външните работи Петер Сиярто коментира пред „Ройтерс“, че очаква в американско-унгарските отношения да настъпи „огромно подобрение“ след обещанието на новия американски президент да намали „износа на демокрация“.

Именно „обичта“ на Орбан към Русия пък опъна нервите на ЕС, тъй като повечето страни в Европа са на „другия полюс“ по темата.

Финландия дори реши да създаде специализирани служби, които да й противодействат.

За нарастване на пропагандата от страна на Кремъл заговориха и в Германия.

Експерт по Русия в будапещенския университет „Петер Пазман“ Андраш Рац обаче твърди за Путин и Орбан, че „това тяхното не е приятелство“.

И допълни, че „няма общи ценности, на които да стъпи дългосрочен съюз. Това е сътрудничество, основаващо се на сходни за момента интереси.“