Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи Тръмп за втори мандат

Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи кандидатурата на американския президент Доналд Тръмп за предстоящите избори в САЩ, предаде Ройтерс. Орбан обясни избора си в статия, публикувана в проправителствения унгарски вестник „Мадяр Немзет“.

„Залагаме на победа на Доналд Тръмп, защото добре знаем, че когато управляват демократи американската дипломация е основана на морален империализъм. Ние бяхме принуждавани да ги следваме, но не ни харесваше и не искаме това да се повтаря“, написа Орбан в статията си.

Президентските избори в САЩ са насрочени за 3 ноември тази година. По последни данни кандидатът на демократите Джо Байдън води пред Тръмп с 8 процентни пункта.

Премиерът Орбан е един от лидерите на европейското ултраконсервативно течение, което се отличава с тесни връзки с Москва и представянето на редица ценности като посегателство срещу християнските традиции. Той се бори с неправителствените организации (НПО), половото равенство, правата на малцинствата, социалните политики и мерките срещу климатичните промени.

В статията си Орбан обвързва предстоящите избори в САЩ с парламентарните избори в самата Унгария, които се очакват през 2022 г. Той ги определя като сражение с „международния либерален елит“, който иска да унищожи християнските консерватори в Европа.

„Те се подготвят за решаваща битка през 2022 г., подкрепена от международните медии, брюкселските бюрократи и НПО, маскирани като граждански организации. Време е и ние да се подготвим за сражение“, пише Орбан.

Ако Тръмп изгуби изборите, а ЕС се договори за някакъв ефективен механизъм за обвързване на достъпа до еврофондове с върховенството на закона, това ще е удар по режима на самия Орбан, коментира Ройтерс.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)