Уникален огнен-меден кръст в Благоевград за свети Харалампий

Над 100 бурканчета с мед бяха наредени под формата на кръст в благоевградския храм „Въведение Богородично“ за празника на Свети Харалампий, който почитаме днес.

[ad id=“225664″]

Още  снощи хората оставяха буркани с мед в храма, за да бъдат осветени.

Благоевградският храм е сред малкото в страната, където медът се освещава по този начин. Уникалният ритуал и тази година привлече десетки българи от цялата страна, предаде blagoevgrad.eu.

По традиция този християнски празник се отбелязва на 10 февруари, но тази година е изключение, защото утре е Голяма Задушница.

Свети Харампий е считан за покровител на пчеларите и на пчелите. Вярва се, че осветения мед притежава лечебни свойства. Затова и свещи, прикрепени към бурканите с мед, горяха по време на освещаването на пчелния продукт в благоевградския храм.

[ad id=“263680″]

Празникът почетоха както пчеларите, така и хора, донесли буркан с мед за здраве. С осветения мед по традиция се захранват пчелите в кошерите, за да бъдат здрави.

В народния календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Месят се питки, след което се мажат с мед и се раздават за здраве.

Пчеларите съветват да консумираме мед по всяко време, дори когато не сме болни. Да не го търсим едва когато имаме проблеми със здравето.


image0 (9K)