Уникална операция! Наши лекари спасиха мъж, пронизан в мозъка от пръчка

Уникална операция извърши екип на Университетската клиника по „Неврохирургия“ в Плевен. Лекарите спасиха живота на 57-годишен мъж, който е приет в кома в болницата. Той е бил пронизан в главата от 15-сантиметрова бамбукова пръчка, която е достигнала до мозъка му.

Спасен е благодарение на операция, която е уникална в световен мащаб. Това съобщи ръководителят на оперативния екип доц. д-р Йордан Панов. Той е началник на клиниката по „Неврохирургия“ и републикански консултант.

Пациентът е докаран преди две седмици от село край Ловеч след инцидент в дома му. Късно вечерта той се спънал и паднал върху бамбуковата пръчка, която придържала цветя в двора му. С компютърна томография в Плевен установили, че тя е проникнала на дълбочина 15 сантиметра през орбитата на окото – близо до очния нерв. Пръчката се плъзнала покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминала през слепоочния дял, покрай ствола на мозъка до малкия мозък, където е причинила голям кръвоизлив.

Екипът, ръководен от доц. Панов, асистент д-р Илия Вълков, анестезиолог д-р Любомирова, са извършили успешно двучасова операция при която пациентът е спасен.

След 14 дни той вече вижда с пострадалото око, движи се, състоянието му се подобрява, каза доц. Панов. Любопитното е, че преди пет години пациентът е оцелял след операция от рак на ларинкса. Тогава му казали, че ще преживее повече от шест месеца, а той възстановил нормалния си начин на живот, коментира доц. Панов.

 


image0 (9K)