Управляващата партия в Грузия печели изборите. Опозицията отхвърля резултатите

Управляващата партия „Грузинска мечта“ печели трети пореден парламентарен вот

Партията „Грузинска мечта“, управляваща в Грузия вече два мандата, печели парламентарните избори, проведени в събота. Опозицията обаче отхвърли резултатите от вота на 31 октомври и организира протест в центъра на Тбилиси. На този фон международните наблюдатели отбелязаха, че макар изборите да са били „състезателни“, са „далеч от съвършени“.

При преброени над 97% от бюлетините, данните на местната Централна избирателна комисия показват, че управляващите печелят над 48% от гласоете, а блокът на основната опозиционна партия Обединено национално движение – над 27%. Пет други формации се очаква да преминат наскоро намалената граница за влизане в парламента от 1 процент при избирателна активност от 56 на 100.

Международната мисия за наблюдение на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви в неделя, че парламентарният вот в 3.7 милионната кавказка република са били „конкурентни“ и „като цяло основните свободи са били спазени“.

Наред с тези заключения, наблюдателите отбелязаха редица недостатъци, които „намаляват общественото доверие в някои аспекти на процеса“. Като особено обезпокоителни примери бяха посочени „видимо партийната“ медийна среда, „масовите твърдения за натиск над избиратели“ и „размиването на границата между управляващата партия и държавата“.

От грузинския клон на „Трансперънси Интернешънъл“, разполагащ с 600 местни наблюдатели, определиха гласуването като „стъпка назад в сравнение с парламентарните избори през 2016“. Говорител на неправителствената организация посочи данни за купуване на гласове, възпрепятстване на наблюдатели и фалшифициране на вота, включително „лице, което е гласувало поне 10 пъти“ в една секция.

Това беше първият национален вот в страната след реформата на изборната система през юни, чрез която бяха придадена по-голяма тежест на пропорционалното представителство в 150-членния парламент. 120 от местата за народни представители се заемат на базата на партийни списъци, а 30 – мажоритарно.

Ника Мелия, един от лидерите на Обединеното национално движение, коментира пред репортери след консултации с представители на останалите опозиционни формации, че „това не бяха избори, това беше война“.

Според бившият президент на Грузия в изгнание – Михаил Саакашвили, който беше номиниран за бъдещ премиер от Обединено национално движение, управляващите от „Грузинска мечта“ „масово фалшифицират резултатите от изборите“.

Милиардерът Бидзина Иванишвили, който формира коалицията „Грузинска мечта“ през 2012 г., лично поздрави лидерите на партията и привържениците ѝ. От Централната избирателна комисия пък обявиха, че вотът е проведен в спокойна обстановка с някои изключения и избирателите са успели да упражнят конституционното си право.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)