Упражнения, които подобряват мозъчната дейност

[ad id=“225664″]

Човешкият мозък – усещания и възприятия

За да научи нещо човек, неизбежно трябва да го повтаря. Понякога стотици пъти до постигане на съвършенство.

Накрая започва да върши нещата по инерция, което забавя мозъчната дейност. Опитайте някои от тези лесни упражнения за подобряване на паметта:

Мийте зъбите си с другата ръка

Според различни проучвания използването на обратната страна на мозъка (недоминиращата) може да доведе до нейното бързо и чувствително развитие. Тренирането му никак не е сложно. Опитайте да миете зъбите си с дясната ръка (ако сте левичар) или с лявата, ако дясната е активната.

Къпете се със затворени очи

Допирът осигурява едно по-различно възприятие от зрението. С ръце можете да усетите кожата, неравностите и особеностите й и да изпратите ново послание към мозъка.

[ad id=“263680″]

Сменете сутрешните занимания

Новите дейности ангажират голяма част от мозъчната кора, които стимулират по различни начини умствената активност. Тази активност намалява, когато заниманията станат рутинни и се изпълняват автоматично.

Това упражнение може да приложите като разходите кучето по нов маршрут, смените телевизионен канал, който гледате обикновено, или започнете деня, като първо закусите, а след това се облечете.

Обърнете предметите с главата надолу

Когато гледате предметите в стаята, погледът ви само минава през тях. Но ако ги обърнете с главата надолу, мозъкът започва да анализира формата, цветовете и т.н. За целите на упражнението можете да обърнете семейната снимка или часовника на бюрото наобратно.

[ad id=“236993″]

Разменете си местата на масата

В повечето семейства всеки има свое място на масата, но мозъкът има нужда от нови преживявания. Седнете на друг стол и ще видите от друга ъгъл стаята, масата, хората.

Нови аромати

Ако сутрин се събуждате с аромата на силно кафе, значи е време за промяна. Сложете до главата си свещ с любим аромат на ванилия, цитрус, мента или др. Щом се събудите, първо я помиришете и след това преминете към обичайните
си дейности.

Отваряйте прозореца на колата

Онази част от човешкия мозък, който обработва спомените, е силно свързана със звуците и гледките, защото чрез тях изгражда мисловните карти. Отворете прозореца на колата и се опитайте да определите нови звуци и миризми, докато пътувате за работа.

[ad id=“236999″]

Игра с монети

Сложете шепа монети в джоба и се опитайте да определите стойността на всяка една от тях само с опипване.

Разглеждайте рафтовете в супермаркета

Продуктите в супермаркета обикновено са подредени така, че нещата, от които магазините печелят най-много, са на най-видно място. Клиентите обикновено влизат и знаят какво търсят и къде се намира то, взимат каквото им трябва и излизат.

Променете тази рутина и опитайте нещо ново. Потърсете продукти, които до сега не сте виждали, прочетете съдържанието им. Не е нужно да ги купувате, просто дайте малко нова храна за мозъка.

Увеличете социалните си контакти

Не става въпрос да си губите времето в срещи с приятели и познати. Ако сте жадни, купете си нещо за пиене от близката бакалия, вместо от вендинг машината в работата.

[ad id=“237001″]

Четете на глас

Обикновено, когато четем нещо, го правим наум. Вместо това започнете да го правите на глас. Четете на себе си или на някой друг. Мозъкът възприема много по-различно чутото от прочетеното.

Яжте непознати храни

С обонянието можем да разграничим стотици различни аромати чрез комбинация от рецептори, разположени в носа. Доказано е, че има пряка връзка между тях и емоционалния център в мозъка. Не случайно съществуват практики като ароматерапията.

Изберете си някаква нетипична за вас кухня, снабдете се с разнообразие от нови зеленчуци и подправки, характерни за нея, намерете интересна рецепта в интернет и предизвикайте нови усещания в мозъка.

Източник:profit.bg

[ad id=“238430″]


image0 (9K)