„Уроци по персийски“. Ще щракне ли капанът на Жил

Както ЗАРАТА писа, в неделя, в рамките на Eсенни литературни дни’21 почитателите на Седмото изкуство в Стара Загора, могат да гледат съвместната продукция на Русия, Германия и Беларус „Уроци по персийски“ в 16 часа в неделя – в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Впечатляващата военна драма е заснета през 2020 година по новелата „Изобретяване на език“ на Волфганг Колхааз и продължава 127 минути.

Жил е арестуван от СС заедно с други евреи и изпратен в концентрационен лагер в Германия.

Той едва избягва екзекуцията, като се кълне пред охраната, че не е евреин, а персиец. Тази лъжа временно го спасява, но след това на Жил е възложена на пръв поглед обречена задача: да научи на персийски Кох, офицера, отговарящ за кухнята на лагера, който мечтае да отвори ресторант в Персия (Иран), след като войната приключи. Налага се Жил да измисля дума по дума език, който не познава.

Тъй като необичайната връзка между двамата мъже започва да предизвиква ревност и подозрение, Жил осъзнава със смразяваща яснота, че един фалшив ход може да разкрие неговата измама.

Режисьор на „Уроци по персийски“ е Вадим Перелман, сценарист – Иля Цофин. В ролите зрителите ще видят Нахуел Перес Бискаярт, Ларс Айдингер, Леони Бенеш, Йонас Ней, София Гершевич и други. Субтитрите са на български език.

През миналата година лентата е получила 39 награди и 121 номинации, включително за най-добър филм от Трансатлантическия фестивал в Лодз, за монтаж от Международния филмов фестивал във Валядолид,  за най-добър филм от Международния кинофестивал в Пекин.

 


image0 (9K)