Урсула Фон дер Лайен: Преходният период след Брекзит трябва да бъде удължен

Висш европейски служител предложи премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън да преразгледа отказа си да удължи преходния период след официалната дата на напускане на страната от Съюза на 31 януари 2020 г., предава Euronews, цитира Фокус.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази „сериозна загриженост“ относно вероятността за приключване на преговорите по „споразумението за свободна търговия и много други теми“, каза тя в интервю за френския вестник Les Echos.

„Много съм загрижена за това колко малко време разполагаме“, каза Фон дер Лайен. „Струва ми се, че и от двете страни трябва сериозно да помислим дали преговорите са осъществими за толкова кратко време“.

След официалното излизане на Великобритания от ЕС, ще има 11-месечен преходен период, за да се проучат подробностите за бъдещите отношения.

„Смятам, че би било разумно да направим равносметка в средата на годината и ако е необходимо, да постигнем съгласие за удължаване на преходния период“, каза Фон дер Лайен.

Като лидер на изпълнителната комисия Фон дер Лайен оглавява институцията на ЕС, отговорна за преговорите за Брекзит и договарянето на търговски сделки от името на страните членки.

Подобни търговски пактове обикновено отнемат години, а предприятията се опасяват, че в началото на 2021 г. Великобритания може да се сблъска с нов сценарий за „без сделка“, ако въпросът дали безмитна търговия с най-големия търговски партньор на страната остава без отговор.

Британският премиер Борис Джонсън настоя, че няма да се съгласи на удължаване. Джонсън спечели солидно парламентарно мнозинство на изборите по-рано този месец, което му помогна да прокара сделката си за Брекзитпрез долната камара на парламента.Законопроектът съдържа изменения, които възпрепятстват британското правителство да удължи преходния период след 2020 г.

Съгласно член 50 от правилника на Лисабонския договор на ЕС, който урежда как държавите да напуснат блока, всяко ново удължаване на процеса на излизане трябва да бъде договорено до 30 юни 2020 г.

Когато Обединеното кралство напусне ЕС в края на януари, това ще бъде първият път, когато една страна напуска най-големия търговски блок в света. Преговорите между останалите членове и британското правителство относно бъдещите отношения в търговията, рибарството, образованието и транспорта могат да започнат едва след тази дата и трябва да приключат до края на 2020 г.


image0 (9K)