Усложнения при диабет убиват всеки ден по 18 души в България

В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над 220 000 от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения  на диабета, като най-честите са сърдечно-съдовите или бъбречните. Това посочи в ефира на радио Стара Загора ендокринологът д-р Грета Вълканова.

Основната причина за развитието на заболяването е урбанизацията в съчетание с консумирането на некачествена храна, подчерта тя. Д-р Вълканова поясни, че огромна роля за появата на диабета оказва и застоялият начин на живот.

Диабетът. Как да го разпознаем

Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от същото заболяване. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.

Много важно е да знаем, че добрият контрол на кръвната захар би могъл да забави процеса още на ниво преддиабет, каза експертът.

За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет се измерва и гликирания хемоглобин (HbA1C), който е показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота, поясни още ендокринологът.

 


image0 (9K)